Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυξήθηκαν οι θάνατοι από τον καρκινογόνο αμίαντο στην Ελλάδα

Μέχρι και σήμερα εκατοντάδες Έλληνες χάνουν τη ζωή τους λόγω του αμίαντου, ο οποίος είναι σχεδόν η αποκλειστική αιτία του καρκίνου που ονομάζεται μεσοθηλίωμα.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη έρευνα σε βάθος 32 ετών για τις βλαβερές συνέπειες του αμίαντου στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα συγκλονίζουν. Καταγράφεται σημαντική αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τον αμίαντο.

Από το 1983 έως το 2003 στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους 223 άνθρωποι λόγω αμιάντου, ενώ την περίοδο 2004–2015 καταγράφηκαν 455 θάνατοι.

Οι περισσότεροι θάνατοι από αμίαντο στην Ελλάδα καταγράφονται στη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, ενώ ακολουθούν Ήπειρος, Πελοπόννησος, Μακεδονία και Θράκη, Κρήτη και Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 77,5% των θανάτων αφορά άντρες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων παρατηρείται τα τελευταία 15 χρόνια. Όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, τα στοιχεία που βλέπουμε στην κάρτα είναι ξεκάθαρα.

Ο αμίαντος αυξάνει κατά πέντε φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το κάπνισμα 11 φορές. Ο συνδυασμός καπνίσματος και αμίαντου, 53 φορές. Στην Ελλάδα, η απαγόρευση της χρήσης αμιάντου ήρθε αργά.

Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε αμίαντο στον χώρο εργασίας τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα, που σχετίζεται με τον αμίαντο. Ένας στους τρεις θανάτους από καρκίνο, που προκαλείται λόγω της εργασίας, υπολογίζεται ότι προκαλείται από αμίαντο.

Μέχρι και σήμερα υλικά από αμίαντο βρίσκονται κρυμμένα σε μεμβράνες, ταπετσαρίες, μονωτικά υλικά, λέβητες, σωλήνες, αυτοκίνητα, εργοστάσια αλλά και σε συσκευές καθημερινής χρήσης όπως τα πιστολάκια μαλλιών. Στα τέλη του 20ού αιώνα, ο αμίαντος έφτασε να έχει πάνω από 3.000 χρήσεις.

Η χρήση του αμίαντου έχει πια οριστικά απαγορευτεί. Στην Ελλάδα ωστόσο υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι αμιάντου σπαρμένοι μέσα στον οικιστικό ιστό. Η άμεση διευθέτηση της απομάκρυνσής του με ειδικό και ασφαλή τρόπο, πρέπει να γίνει προτεραιότητα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More