Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυστρία – Σεμπάστιαν Κουρτς: Ο πρώην καγκελάριος στο εδώλιο για ψευδομαρτυρία

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγορείται ως ύποπτος για ψευδομαρτυρία,  ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εισαγγελία για τη Διαφθορά και τα Οικονομικά Εγκλήματα (WKStA).

Ο Κουρτς και ο πρώην αρχηγός του προσωπικού του Μπέρνχαρντ Μπονέλι «κατηγορούνται για ψευδομαρτυρία  σε δηλώσεις ενώπιον της λεγόμενης εξεταστικής επιτροπής της Ίμπιζα στο αυστριακό κοινοβούλιο», σύμφωνα με δήλωση του εισαγγελέα, σύμφωνα με το Reuters και το dpa .

Η δίκη θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου και εάν κριθεί ένοχος, ο Kurz (36 ετών) μπορεί να καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Σε δηλώσεις του στην εν λόγω επιτροπή το 2020, ο Kurz υποβάθμισε τον ρόλο του στον διορισμό του διευθυντή της κρατικής εταιρείας ÖBAG Thomas Schmid, λέγοντας ότι είχε ενημερωθεί για την απόφαση εκ των προτέρων, αλλά δεν είχε περαιτέρω ανάμειξη. Αντίθετα, η εισαγγελία ισχυρίζεται, βάσει μηνυμάτων συνομιλίας, ότι ο Schmid και ο Kurz συζητούσαν τακτικά το θέμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το σκάνδαλο «IbizaGate», το οποίο το 2019 οδήγησε στη διάλυση του συνασπισμού μεταξύ του Κόμματος Ελευθερίας (FPOe, ακροδεξιά) και του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OeVP) και στην παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, επηρέασε σοβαρά τη φήμη του αυστριακού πολιτικού περιβάλλοντος.

Σε ένα βίντεο κρυφής κάμερας που καταγράφηκε στην Ίμπιζα τον Ιούλιο του 2017, ο Heinz-Christian Strache, πρώην αρχηγός του FPOe, υποσχέθηκε σε μια γυναίκα που ισχυριζόταν ότι είναι ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη να συνάψει δημόσιες συμβάσεις σε αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη για τον πολιτικό του σχηματισμό πριν από τις βουλευτικές εκλογές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν λίγους μήνες αργότερα.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More