Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυστραλία: Μεγάλες πυρκαγιές απειλούν κοινότητες στη Βικτώρια – Συνεχείς εκκενώσεις

Οι φλόγες έχουν ζώσει πολλές κοινότητες στην περιοχή του Gippsland στη Βικτώρια, περίπου 120 χλμ βόρεια της Μελβούρνης.

Στη διάρκεια της νύχτας καταστράφηκε από τις φλόγες μια κατοικία ενώ πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκκενώσεις.

Περισσότερα από 5000 εκτάρια πυκνού δάσους, αλλά και καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες. 

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Cobbannah, Culloden, Moornapa and Glenaladale στην περιοχή Briagolong έχουν ειδοποιηθεί να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για επικείμενη εκκένωση.

Προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί και για τους κατοίκους στο Rawson και το Loch Sport.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας δασοπυρόσβεσης (CFA) «το μέγεθος και η ένταση της φωτιάς τόσο νωρίς την άνοιξη αιφνιδίασαν τις Αρχές» οι οποίες έσπευσαν πάραυτα να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνάμεις για να τις αντιμετωπίσουν.

Εκατοντάδες εκδρομείς – κυρίως οικογένειες από τη Μελβούρνη, καθώς ήταν τριήμερο διακοπών και με αίθριο καιρό και είχαν εκδράμει –  είχαν εγκλωβιστεί αλλά πλέον άρχισαν να αναχωρούν με ασφάλεια.

Οι Αρχές εκτιμούν πως η επικείμενη πτώση της θερμοκρασίας αύριο και οι αναμενόμενες ισχυρές βροχοπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας θα βοηθήσουν μεν στην κατάσβεση αλλά ενέχεται αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών.

Η Αυστραλία ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, -πρώτος μήνας της Άνοιξης-, είναι αντιμέτωπη με αυξημένες θερμοκρασίες για την εποχή, με τον Αύγουστο να είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ενώ το ίδιο αναμένεται και για τον Σεπτέμβριο.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΒΟΜ) κήρυξε επίσημα μόλις πριν λίγες ημέρες την έναρξη της εκδήλωσης του φαινομένου Ελ Νίνιο το οποίο σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις κλιματικής  αναστάτωσης απειλεί την Αυστραλία, -όπως εκτιμούν και προειδοποιούν πολλοί ειδικοί- ενέχει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο καταστροφικών πυρκαγιών αλλά εξίσου και πλημμυρικών φαινομένων από επακόλουθες θυελλώδεις βροχοπτώσεις, συνέπεια των αναμενόμενων καυσώνων.

Ανταπόκριση από Αυστραλία: Αλέκος Μάρκελλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More