Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυστραλία: Ψαρεύοντας με… τους κροκόδειλους

Στη Βόρειο Επικράτεια της Αυστραλίας, στην περιοχή Kakadu βρίσκεται ένα δημοφιλές πέρασμα μέσω του οποίου μπορεί να διασχίσει καθείς με το κατάλληλο 4Χ4 όχημα τον ποταμό East Aligator. Ειδικά αυτή την εποχή, στην καρδιά του καλοκαιριού στο Νότιο Ημισφαίριο, η στάθμη του νερού είναι χαμηλή και όλο και περισσότεροι επισκέπτες διέρχονται από το στενό πέρασμα, αρκετοί μάλιστα το επιλέγουν ως σημείο για ψάρεμα, οικογενειακή βόλτα ή απλά παρατήρηση του πλέον δημοφιλούς τουριστικού θεάματος που προσφέρει η συγκεκριμένη τοποθεσία: τους κροκόδειλους. Δεκάδες
κροκόδειλους του αλμυρού νερού που το μήκος τους φτάνει ή και ξεπερνά τα πέντε μέτρα και θεωρούνται άκρως επικίνδυνοι για τους ανθρώπους.

Ανταπόκριση – Αυστραλία: Αλέκος Μάρκελλος

Στο συγκεκριμένο σημείο το ποτάμι μοιάζει με “λαιμό μπουκαλιού” καθώς στενεύει ιδιαίτερα με αποτέλεσμα λόγω της συνεχούς παρουσίας πολλών ψαριών που προσπαθούν να διασχίσουν το πέρασμα, να συγκεντρώνονται εκατοντάδες κροκόδειλοι που βρίσκουν εύκολη λεία για τροφή.

Ο Gary Linder, επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κροκόδειλων στην περιοχή του Kakadu δηλώνει ανήσυχος για το ενδεχόμενο να σημειωθεί επίθεση εναντίον ανθρώπων.

Μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC επεσήμανε πως παρά τις προειδοποιητικές πινακίδες, αρκετοί είναι εκείνοι που αδιαφορούν για τους κινδύνους και επιλέγουν να ψαρέψουν στο σημείο παρά να παρακολουθήσουν τους κροκόδειλους από την ασφάλεια του παρατηρητηρίου που βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση και διαθέτει την καλύτερη θέα.
«Πρόκειται κυρίως για ντόπιους οι οποίοι λόγω της διαρκούς συνύπαρξης, υπερεκτιμούν τη γνώση τους για τους κροκόδειλους. Όμως κάποια στιγμή έτσι, είναι πιθανό να έχουμε μια θανατηφόρα επίθεση», τόνισε ο Αυστραλός αρμόδιος.

Η περιοχή της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός ακριβώς για τους κροκόδειλους που ζουν ελεύθεροι και προστατευόμενοι στα τεράστια Εθνικά Πάρκα.

Αλλά όπως τονίζει ο κ. Linder «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τους κροκόδειλους ως ευκαιρία για μια ωραία φωτογραφία όταν κάθονται ακίνητοι και δείχνουν μη-απειλητικοί»

Είναι ένα σφάλμα που μπορεί να αποδειχθεί, ταχύτατα, μοιραίο:
Στην περιοχή του Kakadu, από το 1979 οπότε ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο, έχουν καταγραφεί επίσημα πέντε θανατηφόρες επιθέσεις κροκόδειλων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More