Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η αποτίμηση του αποτελέσματος σε περιφέρειες και δήμους

Η επικράτηση των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας σε εφτά περιφέρειες της χώρας, από τον πρώτο γύρο δίνει το μήνυμα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα «βάφτηκαν» μπλε, ενώ η Κρήτη έβγαλε με ποσοστό – ρεκόρ περιφερειάρχη που στηρίχτηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Έξι περιφέρειες θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Η Θεσσαλία είναι η μόνη στην οποία η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον κυβερνητικό υποψήφιο και σε αυτόν που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στις υπόλοιπες πέντε, οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τη ΝΔ θα βρεθούν αντιμέτωποι με δικούς της «αντάρτες». Στους δυο μεγαλύτερους δήμους, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η εκλογή θα κριθεί επίσης στον δεύτερο γύρο, την ερχόμενη Κυριακή.

Στο «μικροσκόπιο» των κομμάτων το εκλογικό αποτέλεσμα: Ικανοποίηση στη ΝΔ – Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική κυριαρχία ΝΔ

Τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό, με τους κομματικούς υποψηφίους να επικρατούν από τον πρώτο γύρο σε 7 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, σε μια εκλογική αναμέτρηση την οποία, μαζί με τους 3 μεγάλους δήμους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε οριοθετήσει ως αμιγώς πολιτική.

«Οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε. Από την πρώτη στιγμή, είχα πει ότι ειδικά στις εκλογές για τους 13 Περιφερειάρχες θα προσδώσουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το γαλάζιο του χάρτη των εκλογών αυτών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα. (…) Φαίνεται μόνο σε μια Περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό πιστεύω μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Κορωνίδα της πολιτικής αναμέτρησης η Περιφέρεια Αττικής, με τον Νίκο Χαρδαλιά – μια προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού – να επικρατεί με ποσοστό 46,74%, ανεβάζοντας το ποσοστό του προκατόχου του κατά περίπου 9 μονάδες και βλέποντας τους συνυποψηφίους του να κινούνται χαμηλά. Ο Γιώργος Ιωακειμίδης του ΣΥΡΙΖΑ στο 15,53% και ο Γιάννης Σγουρός του ΠΑΣΟΚ στο 13,31%, στην τέταρτη θέση.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε: «Σας ζήτησα την ψήφο σας και μου δώσατε την καρδιά σας. Με εμπιστευτήκατε και μου δώσατε ισχυρότατη εντολή. (…) Από σήμερα ξεκινάμε όλοι μαζί τον αγώνα για μια καλύτερη, ποιοτικότερη και κυρίως ασφαλέστερη Αττική! Και στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς, ανεξάρτητα τι ψήφισε σήμερα».

Παρά το γεγονός ότι οι 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης σημαδεύτηκαν από αλλεπάλληλες κρίσεις, με επίκεντρο το διπλό χτύπημα της θεομηνίας στη Θεσσαλία, η Νέα Δημοκρατία είδε σε πολλές περιφέρειες την επιρροή της να ανεβαίνει σε σχέση με τις εθνικές κάλπες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε: «Οι πολίτες με την ψήφο τους στις Περιφέρειες επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση για τα μεγάλα έργα πνοής και ανάπτυξης, γιατί παρά τις δυσκολίες, αναγνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Η κοινωνία θέλει έργο και μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι ισοπεδωτικές κορώνες λαϊκισμού».

Εμφατική η επικράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με 60,28%. «Είναι η τρίτη διαδοχική φορά που με εμπιστεύεστε. Για μένα αυτό είναι ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης, αλλά και μια εντολή ισχυρής ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά.

Εντυπωσιακό το 66,3% του Γιώργου Χατζημάρκου στο νότιο Αιγαίο, επανεκλογή του Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα, με λίγο πάνω από 59% και άνετη νίκη του Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Ήπειρο με 54,71%. Από τον πρώτο γύρο αυτή τη φορά, η εκλογή και του Φάνη Σπανού στη Στερεά Ελλάδα. Το υψηλότερο ποσοστό όλων συγκέντρωσε στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στηρίχθηκε φέτος και από τη ΝΔ.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης ανέφερε για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών: «Έχει χτιστεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που λέει ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην επίλυση των προβλημάτων. (…) Έγινε μεγάλη συζήτηση για την αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ και για την ορμή που φέρνει αυτή η ηγεσία. (…) Κατεγράφη το ανάποδο».

Η Νέα Δημοκρατία θα αντιπαρατεθεί με υποψήφιο της αντιπολίτευσης μόνο στη Θεσσαλία, με τον Κώστα Αγοραστό απέναντι στον Δημήτρη Κουρέτα. Στις υπόλοιπες 5 περιφέρειες «κοντράρονται» κομματικοί υποψήφιοι με τους λεγόμενους «αντάρτες».

Τετάρτη (11/10) το debate των υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα, στην ΕΡΤ

Με 41,35% προηγείται ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα, όπου ο Χάρης Δούκας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, επικράτησε του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, γεγονός που προβληματίζει τη νέα ηγεσία του κόμματος.

«Μέρα – μέρα, γειτονιά – γειτονιά, θα δώσω τη μάχη να τους πείσω για το σήμερα και το αύριο της Αθήνας. Να μιλήσουμε για το έργο μας, (…) αλλά και για το πώς θα προχωρήσουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κώστας Μπακογιάννης.

Σκληρή αναμέτρηση αναμένεται στη Θεσσαλονίκη με τον Κώστα Ζέρβα να προηγείται με μιάμιση μονάδα του Στέλιου Αγγελούδη.

Ο κ. Ζέρβας ανέφερε: «Θα πάμε πόρτα – πόρτα, σπίτι – σπίτι και θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Η Θεσσαλονίκη δεν γυρίζει πίσω».

Νέα νίκη και για τον Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας κατέστησαν τη μακροβιότερη αρχή στην Ιστορίας της πόλη μας» τόνισε ο ίδιος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα στηρίξουν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας τους κομματικούς υποψηφίους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More