Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφγανιστάν: Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Καμπούλ για «υψηλού επιπέδου συζητήσεις»

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έφθασαν στην Καμπούλ τη Δευτέρα για «υψηλού επιπέδου συζητήσεις», καθώς ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε πρόσφατα τη δημιουργία «απαρτχάιντ με βάση το φύλο» από τους Ταλιμπάν, δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ, Amina Mohammed, την Εκτελεστική Γραμματέα της Υπηρεσίας Γυναικών του ΟΗΕ, Sima Bahous, καθώς και έναν ανώτερο αξιωματούχο του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων, Khaled Khiari, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γραμματέα του ΟΗΕ. -Στρατηγός Farhan Haq, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της επίσκεψης, ιδιαίτερα για «λόγους ασφαλείας».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας «πρωτοφανείς συστημικές επιθέσεις εναντίον γυναικών και κοριτσιών από το Αφγανιστάν» που δημιουργούν ένα «απαρτχάιντ με βάση το φύλο».

Πριν φτάσει στο Αφγανιστάν, η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ πραγματοποίησε μια σειρά «διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου» σε αρκετές χώρες της περιοχής, στον Κόλπο, την Ασία και την Ευρώπη, για να συζητήσουν «την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, την ειρηνική συνύπαρξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ κλήθηκαν να “εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για να ανταποκριθούν στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης”, είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας μια “σαφή συναίνεση στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στην εργασία και την εκπαίδευση”.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο στο οποίο μια πρώην Αφγανή βουλευτής δολοφονήθηκε στο σπίτι της στην Καμπούλ πριν από λίγες ημέρες. Ένας θάνατος που «σόκαρε» τον Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του.

Από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις Αφγανές γυναίκες, απαγορεύοντάς τους από τη δημόσια απασχόληση, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια ή την πρόσβαση σε πάρκα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, το καθεστώς των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την απαγόρευση των ΜΚΟ να απασχολούν Αφγανές γυναίκες, με αποτέλεσμα πολλές οργανώσεις να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους. Τουλάχιστον τρεις από αυτές επανέλαβαν εν μέρει τη δραστηριότητά τους αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις από τις αρχές των Ταλιμπάν ότι οι γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στον τομέα της υγείας. Ο ΟΗΕ αποφάσισε να συνεχίσει τις δραστηριότητές του.

Πηγή: AFP

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More