Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφρική: Στα 75, 9 εκατ. έφτασαν οι εκτοπισμένοι στο τέλος του 2023  

Οι συγκρούσεις στο Σουδάν, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχουν κάνει τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων να φθάσει στα 75,9 εκατομμύρια στο τέλος του 2023, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (IDMC), αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έχει αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέφερε η ΜΚΟ στην ετήσια έκθεση της που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη στη Γενεύη.

Συγκριτικά, στο τέλος του 2022 υπήρχαν 71,1 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο.

Σε αντίθεση με τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν μια χώρα για να εγκατασταθούν αλλού, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι παραμένουν στη χώρα τους αλλά αναγκάζονται να μετακινηθούν.

Η βία και οι συγκρούσεις είναι οι κύριες αιτίες αναγκαστικού εκτοπισμού (68,3 εκατομμύρια), ενώ οι καταστροφές προκάλεσαν 7,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν και να εγκατασταθούν αλλού.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω βίας και συγκρούσεων αυξήθηκε κατά 22,6 εκατομμύρια. Οι δύο μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν το 2022 και το 2023.

Με 9,1 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, το Σουδάν έχει τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπων σε αυτή την κατάσταση που έχει καταγραφεί ποτέ σε μία μόνο χώρα από το 2008 και την αρχή της καταμέτρησης, ανέφερε η ΜΚΟ.

Σχεδόν οι μισοί από τους εκτοπισμένους ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, ανέφερε το IDMC.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει έναν ανησυχητικό αριθμό ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων και βίας, ακόμη και σε περιοχές όπου η τάση βελτιωνόταν», δήλωσε η Alexandra Bilak, διευθύντρια του IDMC.

«Οι συγκρούσεις και η καταστροφή που αφήνουν πίσω τους εμποδίζουν εκατομμύρια ανθρώπους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, συχνά για χρόνια», πρόσθεσε.

Εκτός από τον αριθμό των εκτοπισμένων, η ΜΚΟ παρακολουθεί επίσης τον αριθμό των εσωτερικών εκτοπισμών, που σημαίνει κάθε νέα αναγκαστική μετακίνηση ενός ατόμου εντός των συνόρων της χώρας τους.

Έτσι, η εντολή εκκένωσης περιοχών της Ράφα, της παλαιστινιακής πόλης στη νότια Λωρίδα της Γάζας που απειλείται από μια μεγάλη ισραηλινή χερσαία επιχείρηση, έχει ήδη οδηγήσει σε πέντε ή και έξι εκτοπισμούς, ανέφερε ο ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα.

Πέρυσι, σημειώθηκαν 46,9 εκατομμύρια αναγκαστικές μετακινήσεις ανθρώπων: 20,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι λόγω συγκρούσεων και βίας και 26,4 εκατομμύρια λόγω καταστροφών.

Οι συγκρούσεις στο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τα παλαιστινιακά εδάφη αντιπροσώπευαν σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων λαϊκών κινημάτων που προκλήθηκαν από συγκρούσεις το 2023.

Στη Λωρίδα της Γάζας, 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στα τέλη του 2023, με 3,4 εκατομμύρια νέες μετακινήσεις.

Ο πιο αιματηρός πόλεμος που έχει γνωρίσει ποτέ η Γάζα ξέσπασε τον Οκτώβριο, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε μια εκστρατεία βομβαρδισμών ως αντίποινα για μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο έδαφός του από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια του 2023, έξι εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια λόγω βίας στο Σουδάν, περισσότεροι από ό,τι τα προηγούμενα 14 χρόνια μαζί.

Αυτός είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός αναγκαστικών μετακινήσεων μέσα σε ένα χρόνο, μετά τα 16,9 εκατομμύρια που καταγράφηκαν στην Ουκρανία το 2022.

Από τα 26,4 εκατομμύρια αναγκαστικές εκτοπίσεις λόγω καταστροφών, το ένα τρίτο σημειώθηκε στην Κίνα και την Τουρκία λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των ισχυρών σεισμών.

Δεν έχω δει ποτέ τόσους πολλούς ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις κοινότητές τους. Είναι μια συντριπτική ετυμηγορία για τις αποτυχίες της πρόληψης των συγκρούσεων και της οικοδόμησης της ειρήνης“, δήλωσε ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC που ιδρύθηκε το 1998), Γιαν Έγκελαντ.

“Η ταλαιπωρία και ο εκτοπισμός διαρκούν πολύ πέρα ​​από τον κύκλο των ειδήσεων. Πολύ συχνά, η κατάστασή τους αποσιωπάται και παραμελείτε. Η έλλειψη προστασίας και βοήθειας που κάνουν να υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορεί να συνεχιστεί” εξέφρασε την βαθιά του λύπη ο Jan Egeland.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More