Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφρικανικός καύσωνας στην Ελλάδα: Μικρή υποχώρηση τη Δευτέρα, τελευταία πολύ ζεστή ημέρα η Τετάρτη – Αναλυτική πρόγνωση ΕΡΤ

Διακεκαυμένη ζώνη ήταν σήμερα όλη η Ελλάδα, υπό καύσωνα, με τη θερμοκρασία στη Λακωνία και την Αργολίδα να φτάνει τους 46° Κελσίου.

Συνολικά, 8,7 εκατ. Έλληνες βίωσαν σήμερα θερμοκρασίες άνω των 41 °C. 

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε:

Γύθειο 46,4°C
Άμφισα 45,9°C
Κρανίδι 45,9°C
Άγιους Θεοδώορους Κορινθίας 45,5°C

Ο υδράργυρος δεν πέφτει ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η επίσημη αλλαγή φρουράς με την καθιερωμένη παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε. Η πόλη είναι έρημη. Οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα μαζικά. Και όσοι δεν έφυγαν για διακοπές κατέφυγαν στις παραλίες. Στους 31 φτάνουν οι άνθρωποι που διακομίσθηκαν σήμερα με θερμοπληξία στο Λεκανοπέδιο Αττικής ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών τις τελευταίες 5 ημέρες στα 104.

Σε επιφυλακή και η Θεσσαλονίκη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών για την προστασία της υγείας τους από τον καύσωνα.

Μικρή «παρένθεση» στον καύσωνα τη Δευτέρα – Νέα θερμική έξαρση Τρίτη και Τετάρτη

Με μια μικρή ανάπαυλα την Δευτέρα, την Τρίτη και Τετάρτη θα έχουμε νέα θερμική έξαρση, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Την Δευτέρα προβλέπεται μικρή και πρόσκαιρη υποχώρηση της ζέστης. Από Τρίτη το θερμόμετρο ανεβαίνει ξανά. Η Τετάρτη προβλέπεται να είναι μια πολύ ζεστή ημέρα, όμως θα είναι η τελευταία αυτού του πολυήμερου κύματος καύσωνα Την Πέμπτη με πολύ ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους στα πελάγη, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Την Δευτέρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγα σύννεφα στα βουνά στα βόρεια το μεσημέρι απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά έως 6 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη θα φτάσουν τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 26 έως 39 και τοπικά 40 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη, Μαίρη Σκανδάλη, Μιχάλης Βασιλάκης (Πάτρα), Βαγγέλης Μητρούσιας (Λάρισα), Έλενα Αποστολίδου (Θεσσαλονίκη)

Μετεωρολόγος ΕΡΤ: Παναγιώτης Γιαννόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More