Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Α. Λυκουρέντζος στο ΕΡΤNews: Προσδοκούμε συμμετοχή αγροτών και αιρετών εκπροσώπων στη διαβούλευση για τον νέο κανονισμό ΕΛΓΑ

Στην εκπομπή Update του ΕΡΤNews και στον Χρήστο Παγώνη μίλησε ο Α. Λυκουρέντζος, Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και ο Χ. Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος ΕΘΕΑΣ, σχετικά με τον νέο κανονισμό ΕΛΓΑ που βρίσκεται σε διαβούλευση αλλά και για το ζήτημα της ασθένειας που απειλεί την καλλιέργεια της ροδακινιάς στην Πέλλα.

«Οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αυτές οι οποίες μας υποχρεώνουν να αναπροσαρμόσουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Ο κ. Λυκουρέντζος εξήγησε πως: «Με τον κανονισμό εννοούμε τι ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ και τι καλύπτει σε αποζημιώσεις από τις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου και από την εκτροφή ζωικού κεφαλαίου. Εδώ έχουμε τις κλασικές περιπτώσεις οι οποίες ήδη αποζημιώνονται. Το χαλάζι, οι βροχοπτώσεις, περιπτώσεις οι πλημμύρες, αλλά έχουμε τις έμμεσες επιπτώσεις οι οποίες προκαλούνται από την κλιματική κρίση, όπως είναι οι μύκητες οι οποίες αναπτύσσονται, η ακαρπία, η οποία εκδηλώνεται λόγω του ήπιου κυρίως χειμώνα και έχουμε τέτοια κρούσματα πολλά αυτή την περίοδο».

O κ. Λυκουρέντζος ανέφερε πως είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια την οποία «πιστεύουμε όλοι και πρώτος ο Υπουργός, κ. Αυγενάκης, ο οποίος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία της αναμόρφωσης, όχι μόνο του Κανονισμού αλλά και του νόμου λειτουργίας του ΕΛΓΑ».

«Η πρώτη διαβούλευση, η οποία ήδη ξεκίνησε από χθες, είναι στρατηγικής σημασίας, διότι καλούνται οι παραγωγοί, οι αιρετοί εκπρόσωποι των αγροτών, η κοινωνική πολιτική, να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση εκείνου του πλαισίου, το οποίο θα πάρει σάρκα και οστά ως νόμος προς τη Βουλή των Ελλήνων για να ψηφιστεί», είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Περιμένουμε στη δέσμη προτάσεων τις οποίες κατέθεσε ο Υπουργός σε συνεργασία με εμάς, με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και είναι ήδη στην ελεύθερη ανοιχτή διαβούλευση, να συνεισφέρουν με τις απόψεις τους όλοι όσους προαναφέραμε, για να διαμορφωθεί το πλαίσιο».

Τόνισε ξανά πως, «προσδοκούμε και σε αυτό επενδύουμε τη συμμετοχή των αγροτών και των αιρετών εκπροσώπων τους στο διάλογο. Περιμένουμε τις προτάσεις τους».

Χ. Γιαννακάκης: «Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί το επόμενο διάστημα θα δώσουμε γραπτά τις προτάσεις μας»

Από την πλευρά του ο Χ. Γιαννακάκης εξήγησε πως: «Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί το επόμενο διάστημα θα δώσουμε γραπτά τις προτάσεις μας, έτσι ώστε μέσα από μια συνεργασία που θα έχουμε και με τον ΕΛΓΑ και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να βγει ένας κανονισμός ο οποίος θα εξυπηρετεί.

Το κύριο πρόβλημα το οποίο υπάρχει και σαφώς θα πρέπει να επιλυθεί είναι η αύξηση των πόρων στον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε και τις υφιστάμενες ζημιές από τον παρόντα κανονισμό, αλλά και τις ζημιές οι οποίες και εμείς επιθυμούμε αλλά και προτίθεται να προσθέσει η κυβέρνηση, στον ΕΛΓΑ. Άρα λοιπόν, η εξεύρεση πόρων είναι σημαντικό. Όμως αυτό το οποίο δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία είναι η ένταση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής».

Νέα ασθένεια απειλεί με εξαφάνιση την καλλιέργεια της ροδακινιάς στην Πέλλα

Σχετικά με τη νέα ασθένεια στις ροδακινιές, η οποία δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα, ο κ. Γιαννακάκης είπε ότι: «Δεν είναι αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ αυτή η ζημιά την οποία υφιστάμεθα, είναι μία ιογενής ασθένεια, η οποία πλήττει τα δέντρα και οδηγεί σε παραμόρφωση των καρπών, άλλα και σε πτώση όλων των ανθοφόρων οφθαλμών, σε μείωση της βλάστησης».

Πρόσθεσε πως με βάση τα στοιχεία που έχουμε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η ασθένεια δεν θεραπεύεται. «Άρα η μόνη λύση είναι η εκρίζωση και η απομόνωση των απογόνων εκείνων που έχουν προσβληθεί και η επανάληψή τους ξανά με ροδάκινα. Άρα είναι ένα ζήτημα που άπτεται καθαρά των αρμοδιοτήτων της Πολιτείας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν ακουμπάει καθόλου τον ΕΛΓΑ, διότι έχει να κάνει σχέση με το φυτικό κεφάλαιο και όχι με την παραγωγή».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More