Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Α. Τσίπρας για Τουρκία: Να τερματιστούν οι προκλήσεις και να επανέλθουμε στον διάλογο

Το ισχυρό μήνυμα από τις παρεμβάσεις των ομιλιτών, ισχυρών προσωπικοτήτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς των Πρασίνων και εκπροσώπων προοδευτικών δυνάμεων, για τερματισμό των προκλήσεων και παραβιάσεων από τη Τουρκία και επιστροφή στο διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, που στέλνει το 6o Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών Πρασίνων και Προοδευτικών Δυνάμεων που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα διδάγματα από τις μεγάλες κρίσεις της εποχής: Η πανδημία, όπως είπε, απέδειξε ότι πρέπει να υπάρχουν ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας. Για το πεδίο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ισχυρή κρατική παρουσία για ενεργειακή ασφάλεια και κοινωνική προστασία.

Ο κ Τσίπρας επέμεινε στην ευθύνη της αριστεράς και του προοδευτικου κόσμου να αλλάξουν, να εξελιχθουν και να κάνουν τους πολλούς να έχουν ξανά προσδοκίες. Άσκησε δε σκληρή κριτική στο φιλελεύθερο κυρίαρχο μοντέλο που παρά το ότι η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, οι εκπρόσωποι του, όπως είπε, αναμασούν τις ίδιες θέσεις εδώ και μισό αιώνα. Κεντρική θέση στο φόρουμ αποτελεί ο τερματισμός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η επιστροφή στη διπλωματία.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το μήνυμα, που ελπίζω ότι θα στείλει το σημερινό Forum, και σε σχέση με την Τουρκία: Την ανάγκη να τερματιστούν οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις και να επανέλθουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό που είναι πάντα από τα βασικά θέματα της Ευρώπης είπε: «Μια Ευρώπη που, όπως πολύ σωστά άνοιξε την αγκαλιά της σε 5 εκατομμύρια Ουκρανούς, οφείλει να βρει μια δίκαιη λύση που σέβεται το διεθνές δίκαιο, για την πρόκληση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Με ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και συνεργασία σε με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».

Κλείνοντας ανέφερε: «Η μεγάλη πρόκληση της τερατώδους εποχής μας λοιπόν, είναι να οραματιστούμε το νέο, απέναντι στο παλιό, το αποτυχημένο, το καταστροφικό. Απέναντι στο μίσος, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις έμφυλες διακρίσεις. Απέναντι, πάνω απ’ όλα στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που σήμερα βαθαίνει. Και να πείσουμε ότι πράγματι ένας άλλος κόσμος, καλύτερος και πιο δίκαιος, είναι όχι μόνο αναγκαίος αλλά και εφικτός».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More