Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βέλγιο: δωρεάν εξετάσεις αίματος σε πολίτες λόγω του μολυσμένου νερού

Η νότια περιφέρεια της Βαλλονίας του Βελγίου δεσμεύτηκε την Τρίτη να προσφέρει δωρεάν εξετάσεις αίματος στους κατοίκους για να μετρήσει την πιθανή έκθεσή τους σε PFAS «πολυφθοροαλκυλικές ουσίες» εν μέσω ενός σκανδάλου σχετικά με το μολυσμένο πόσιμο νερό.

Οι τοπικές αρχές έχουν συγκλονιστεί μετά από έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου RTBF την περασμένη εβδομάδα, η οποία αποκάλυψε ότι είχαν αγνοήσει τις προειδοποιήσεις σχετικά με τα αυξημένα επίπεδα χημικών ουσιών στο νερό της βρύσης σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με την έρευνα, το νερό που καταναλώθηκε από το φθινόπωρο του 2021 έως την άνοιξη του 2023 από χιλιάδες ανθρώπους είχε συγκέντρωση τοξικών χημικών ουσιών κατά περιόδους έξι φορές πάνω από το ευρωπαϊκό όριο.

Οι πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), που βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα όπως τα αντικολλητικά τηγάνια και τα αδιάβροχα ρούχα, χρειάζονται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να διασπαστούν στη φύση και έχουν συνδεθεί με καρκίνο, στειρότητα και περιβαλλοντικές βλάβες.

Αντιμέτωπη με την αυξανόμενη ανησυχία στη Βαλλονία, η υπουργός Περιβάλλοντος της περιοχής Σελίν Τελιέ δήλωσε σε μια θυελλώδη ακρόαση ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου ότι τα επίπεδα που μετρήθηκαν στο νερό της βρύσης ήταν πλέον «πολύ κάτω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Είπε ότι θα προσφερθούν εξετάσεις αίματος σε όποιον προσφερθεί εθελοντικά και ότι ως «προληπτικό μέτρο» οι κάτοικοι επτά κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ath και Mons, συμβουλεύονται να μην καταναλώνουν αυγά και λαχανικά τοπικής παραγωγής.

Ο αρχικός συναγερμός για τη μόλυνση του νερού στην περιοχή χρονολογείται από το 2017.

Ήδη από το 2018, ο αμερικανικός στρατός προέτρεψε τους στρατιώτες να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Η Τελιέ δήλωσε ότι το γραφείο της δεν είχε λάβει καμία πληροφορία για «επικείμενη απειλή για την υγεία».

Πρόσθεσε όμως ότι ένας υπάλληλος είχε απολυθεί επειδή είχε παραβλέψει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια εταιρεία ύδρευσης πέρυσι.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More