Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βαθυσκάφος Titan: Τραγικός ο επίλογος, «καταστροφικό συμβάν» – Τα αίτια και τα κρίσιμα ερωτήματα

Τραγικός επίλογος γράφτηκε στο πολυήμερο θρίλερ με την εξαφάνιση του βαθυσκάφους που επιχείρησε να καταδυθεί στο ναυάγιο του Τιτανικού. Το Titan εκτιμάται πως συνεθλίβη από την τεράστια πίεση του νερού, με τους επιβαίνοντες να βρίσκουν ακαριαίο θάνατο.

Στα επόμενα βήματα της επιχείρησης, στο εξής, περιλαμβάνονται:

Περισυλλογή των συντριμμιών
Διερεύνηση των αιτίων της διάλυσης
Δυσκολία εντοπισμού των σορών

Στα πιθανά αίτια της διάλυσης, περιλαμβάνονται:

Ρωγμή οφειλόμενη σε εξωτερικό παράγοντα
Αποτυχία στο «σφράγισμα» του βαθυσκάφους
Προϋπάρχον ελάττωμα στο κύτος πίεσης

Στο μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε πως την Κυριακή, λίγες ώρες μετά την απώλεια επικοινωνίας με το Titan, κατεγράφησαν ήχοι που παραπέμπουν σε «εσωτερική κατάρρευση».

Με τη βοήθεια του ρομπότ «Οδυσσέα» εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του βαθυσκάφους. Όπως μετέδωσε το CNN: «Το πρώτο πράγμα που βρήκαν ήταν το εξωτερικό κομμάτι της ουράς, εδώ, που γράφει Ocean Gate, Titan, ή ένα μέρος του. Το δεύτερο, όπως είπαν, ήταν στη δεξιά πλευρά εδώ το παράθυρό. Από τη στιγμή που χάθηκαν αυτά τα δύο δεν μπορεί κανείς να επιβιώσει».

Οι αρχές μιλούν πλέον για ένα καταστροφικό συμβάν μέσα στο βαθυσκάφος, το οποίο προκάλεσε τη διάλυσή του. Πιθανότατα τόσο ακαριαίο που κανένας από τους επιβάτες δεν κατάλαβε τίποτα. «Το μόνο παρήγορο είναι πως όλα έγιναν αστραπιαία, σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και οι επιβάτες δεν θα το αντιλήφθηκαν καν» ανέφερε διασώστης.

«Ήταν ίσως ένα καλύτερο τέλος από την απίστευτα δύσκολη κατάσταση να παραμείνουν τέσσερις μέρες σε ένα παγωμένο, σκοτεινό και περιορισμένο χώρο» επισήμανε ένας ειδικός υποθαλάσσιων σκαφών.

Αίσθηση προκαλούν και οι επικρίσεις του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον κατά της εταιρείας. «Είμαι κατάπληκτος από τις ομοιότητες που έχει αυτή η ιστορία με τον Τιτανικό, τότε ο καπετάνιος δεχόταν επανειλημμένα προειδοποιήσεις για τους πάγους και παρόλ’ αυτά επιτάχυνε προς το σημείο σε μια νύχτα χωρίς φεγγάρι. Έχουμε μία παρόμοια τραγωδία στην οποία αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις και συνέβη στο ίδιο σημείο» ανέφερε.

Γερμανός εξερευνητής που είχε κάνει το ταξίδι το 2021, λέει ότι ήταν τόσα τα προβλήματα του Τάιταν, που δεν έπρεπε να συνεχίσει. «Με τα προβλήματα που είχαμε στο ταξίδι μου, μπορώ να πω πως η όλη επιχείρηση δεν ήταν καλά σχεδιασμένη και δεν έπρεπε να συνεχιστεί» λέει εξερευνητής.

Όμως ο συνιδρυτής της Ocean Gate, απαντά πως ο Στόκτον Ρας, φρόντιζε πάντα για την ασφάλεια των επιβαινόντων.

«(Ο Ρας) ήταν ένας ταλαντούχος μηχανικός, ένας πολύ ευφυής άνθρωπος και παθιασμένος εξερευνητής. Περισσότερο απ’ όλα όμως ήταν κάποιος που διαχειριζόταν το ρίσκο και γνώριζε τους κινδύνους εξερεύνησης σε αυτά τα βάθη και πρόσεχε πολύ την ασφάλεια» λέει ο συνιδρυτής της εταιρείας.

Αμερικανός εκατομμυριούχος που αρνήθηκε να πάρει μέρος στην κατάδυση μαζί με το γιο του, δηλώνει πως η εταιρεία είχε προσπαθήσει να τον μεταπείσει προσφέροντάς του έκπτωση 100.000 δολαρίων. Σε μήνυμα του είχαν πει πως το ταξίδι «είναι πιο ασφαλές ακόμη και από το αν περνά κανείς το δρόμο».

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή – Λήδα Παπαδοπούλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More