Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βαμβακόφυτο Σερρών: Τα Μπαμπούγερα επέστρεψαν δυναμικά – Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο έθιμο

Μετά από τρία χρόνια τα Μπαμπούγερα επέστρεψαν δυναμικά φιλοξενώντας χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι βρέθηκαν στο Βαμβακόφυτο και παρακολούθησαν από κοντά το δρώμενο.

Η αναβίωση ενός από τα παλαιότερα παραδοσιακά καρναβάλια της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία.

Την παράσταση «έκλεψαν» η νύφη, ο γαμπρός, οι «καλεσμένοι» και βέβαια οι αγριόμορφοι κουδουνοφόροι «τοπουζάρηδες», που με την όψη και τον σαματά τους ενθουσίασαν τον κόσμο, που βρέθηκε στο Βαμβακόφυτο.

Πριν την πανδημία, τα «Μπαμπούγερα» αποτελούσαν σημείο αναφοράς όχι μόνο για το Βαμβακόφυτο, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή των Σερρών. Όπως φάνηκε σήμερα αυτό θα συνεχιστεί αφού οι διοργανωτές αλλά και οι νέοι του χωριού που συνεχίζουν την παράδοση παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο το πανάρχαιο δρώμενο.  

Νωρίς το πρωί της Κυριακής της Αποκριάς οι μπαμπούγεροι, μαζεύτηκαν σε ένα παλιό σπίτι όπου μεταμφιέστηκαν όλοι μαζί για να ξεκινήσει στη συνέχεια το δρώμενο. Οι ταπουζάρηδες ήταν τα κυρίαρχα πρόσωπα του εθίμου, φορώντας ζωόμορφες μάσκες με κέρατα, καλυμμένοι με δέρματα αιγοπροβάτων. Χτυπώντας τα μεγάλα κουδούνια που κρέμονταν στην μέση τους αλλά και τα ταπούς με δύναμη στο έδαφος και με τη συνοδεία ζουρνάδων πραγματοποίησαν πομπή στα δρομάκια του χωριού δημιουργώντας ένα εκκωφαντικό περιβάλλον από τους ήχους των κουδουνιών, τις φωνές των καρναβαλιστών και τα πειράγματα των ταπουζάρηδων στο συγκεντρωμένο πλήθος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More