Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιομηχανικά προϊόντα: Νέα αύξηση 11% τον Δεκέμβριο – Ετήσια αύξηση έως και 208,7% στα ενεργειακά

Νέα αύξηση 11% (σε ετήσια βάση) κατέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων, συντηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, παρουσίασε αύξηση 11% έναντι αύξησης 23,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020. 

Η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται: 

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 12,7%, και: 

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 7,6%. 

Ενθαρρυντικό στοιχείο που προοιωνίζεται κάποια αποκλιμάκωση των τιμών είναι η μείωση κατά 2,6% που παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης από μήνα σε μήνα (από Νοέμβριο σε Δεκέμβριο). Κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών με το 2021, είχε καταγραφεί αύξηση 1,5%. 

Ενώ, σε μέσα επίπεδα πέρυσι ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 27,7% σε σύγκριση με τον γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021- Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 20% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων. 

Σε ετήσια βάση οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην: παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού κατά 208,7%, εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη 151,3%, παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 17,6%, βιομηχανία τροφίμων 16,2%, χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 16%, άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 11,4%, παραγωγή βασικών μετάλλων 9,4%, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 5,3%, κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 4,8%, κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 3,4%, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 3,1%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 3%. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More