Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βολές του Ισραήλ ανά πέντε λεπτά προς την Γάζα, απαντά με ρουκέτες η Χαμάς – Ο στρατός περιμένει «ένα νεύμα» για την χερσαία επιχείρηση

Με ένα μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι νεκροί ξεπερνούν τους 5.800, ανάμεσα τους πολλά παιδιά. Η χερσαία επίθεση αναβάλλεται διαρκώς και οι ηγέτες της Δύσης ζητούν από τον Νετανιάχου να σχεδιάσει πολύ προσεκτικά το επόμενο βήμα.

Στο μεταξύ η Χαμάς «χτυπά» το Ισραήλ τις τελευταίες δυο ώρες με όλο και μεγαλύτερη ένταση και φαίνεται πως έχει στόχο τις πιο πολυπληθείς περιοχές της χώρας, ενώ διαμηνύει ότι οι όμηροι θα απελευθερωθούν, μόλις σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. 

Εν αναμονή της χερσαίας επίθεσης, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την προετοιμασία. Οι έφεδροι εκπαιδεύονται σε εφόδους και μάχες με πυρά εναντίον στόχων.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη από τις 2 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα την Τρίτη είχαμε συνεχείς βολές από το Ισραήλ προς τη Γάζα. «Eκτοξευόταν βολές ανά πέντε λεπτά», όπως τονίζει η ίδια.

Παράλληλα, αύριο αναμένεται ένα πολύ κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 το βράδυ, όπου ενδεχομένως να ληφθούν κάποιες αποφάσεις. Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού είπε άλλωστε πως «θα στείλουμε καύσιμα στη Γάζα, αλλά θα εξασφαλίσουμε ότι αυτά δεν θα επιτρέψουμε να φτάσουν στα χέρια της Χαμάς», δηλώνοντας για πρώτη φορά πως το Ισραήλ είναι θετικό στην απαίτηση της Χαμάς για καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης που βρίσκεται στην πόλη Κφαρ Γκιλάντι στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, μίλησε για συνεχείς ανταλλαγές πυρών, με τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει, όπως ανακοινώνει ο ισραηλινός στρατός, διαρκώς ρουκέτες με στόχο τον Λίβανο. «Πριν από λίγο είχαμε έναν αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο και έπεσε στην Τούλα, χωρίς ευτυχώς τραυματίες».

Γιατί καθυστερεί η χερσαία επίθεση

Η επιχείρηση θα γίνει όταν ο στρατός θα είναι έτοιμος ανέφερε στον απεσταλμένο της ΕΡΤ Κώστα Καντούρη ο εκπρόσωπος του IDF.

«Ποτέ δεν είπαμε πότε θα γίνει. Θα γίνει όταν θα είμαστε έτοιμοι, όταν η κυβέρνηση μάς δώσει το πράσινο φως για την επιχείρηση, αυτές είναι οι δύο προϋποθέσεις. Ο στρατός είναι ένα εργαλείο της πολιτικής, για να υλοποιεί τους πολιτικούς στόχους. Και ο στόχος είναι να εξαλείψουμε τη Χαμάς», είπε.

Το ζήτημα των ομήρων, αλλά και οι διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό εκτιμάται ότι καθυστερούν την έναρξη της επιχείρησης. Ο ισραηλινός στρατός πέταξε φυλλάδια στη Γάζα με τα οποία παρακινεί τους Παλαιστίνιους να δώσουν όποια πληροφορία μπορούν για τους ομήρους, με αντάλλαγμα χρήματα και μια καλύτερη ζωή.

(AP Photo/Ali Mohmoud)

Οι όμηροι θα απελευθερωθούν όταν σταματήσει η επιθετικότητα του Ισραήλ στη Γάζα, τονίζει ο Καλέντ Μεσάλ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς

Με οικογένειες ομήρων συναντήθηκε ο Μακρόν

Με οικογένειες ομήρων συναντήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν που είχε και συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την απελευθέρωσή τους και πρότεινε τη δημιουργία διεθνούς δύναμης που θα πολεμήσει εναντίον της Χαμάς, φέρνοντας παράδειγμα τις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS στη Συρία.

«Προτείνω στους συμμάχους μας, το συζήτησα και με εσάς το πρωί, να δημιουργήσουμε στην περιοχή, έναν διεθνή συνασπισμό δυνάμεων για να πολεμήσουμε εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που μας απειλούν όλους», ανέφερε ο Μακρόν.

Παράλληλα, αποφάσεις του Ισραήλ, όπως να διακόψει την υδροδότηση και την ηλεκτρόδοτηση της Γάζας, επέκρινε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. «Ο κόσμος παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην περιοχή και κάθε ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική που δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος για την ανθρώπινη ζωή τελικά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ», τονίζει.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για μονομερείς ενέργειες που δεν βοηθούν στο να σταματήσουν οι εντάσεις στην περιοχή. Ενώ το Ιράν μιλά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Ισράηλ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More