Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βουλή – Πολυνομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Φέρνει αυξήσεις αποδοχών στο δημόσιο, μειώσεις φόρων και μέτρα στήριξης

Αυξήσεις αποδοχών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια, μειώσεις φόρων και μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. «Το νομοσχέδιο αποτελεί υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση 70 ευρώ μεικτά στο μισθό τους και 30% στο επίδομα θέσης ευθύνης. Πρόσθετη αύξηση 20 – 50 ευρώ προβλέπεται για τα οικογενειακά επιδόματα.

Οι πανεπιστημιακοί θα λάβουν επίδομα βιβλιοθήκης 100 έως και 200 ευρώ και οι ένστολοι θα δουν αυξήσεις 30% στο επίδομα παραμεθορίου και 13% έως και 27% στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας.

Παράλληλα το 2024 αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για παιδιά και μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ έως και 10% εφόσον το ακίνητο ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές.

Παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο το market pass που κυμαίνεται από 22 έως και 100 ευρώ το μήνα και προβλέπεται επίδομα youth pass 150 ευρώ για κάθε νέο που συμπληρώνει τα 18 ή 19 έτη. Επίσης, παρατείνεται έως το τέλος του έτους το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και η διάταξη που θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στα φάρμακα οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»

Το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών καταψηφίζει επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα στηρίξει μόνο ορισμένες διατάξεις, παρά την αντίθετη αρχική τοποθέτηση του εισηγητή του Χάρη Μαμουλάκη.

Αργότερα ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος διευκρίνησε «Προφανώς και θα ψηφίσουμε όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και κάτι λίγο στην κοινωνία. Δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Πασαλείματα είναι»

Με τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο προβλέπεται τριετής αναστολή του ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές και έχουν κριθεί επικίνδυνα ή ακατάλληλα για χρήση.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις ίδιες περιοχές να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή εργασίας έως και τρεις μήνες. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν από το δημόσιο 534 ευρώ το μήνα.

«Εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί,προτρέποντάς σας να εφαρμόσετε τη μείωση του ΦΠΑ βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Την αρνητική στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σχολίασε ο πρωθυπουργός «Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν τις πρώτες αυξήσεις που δίνονται σε δημοσίους υπαλλήλους εδώ και 14 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Προβλέπεται ακόμη στο νομοσχέδιο η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του δημοσίου.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More