Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βράβευση του Ζακ Μπουσάρ από την Ελληνική Κοινότητα Μοντρεάλ

Ο καθηγητής Ζακ Μπουσάρ βραβεύτηκε από την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Ελληνισμού Μόντρεαλ (ΕΚΜΜ) για τη συνεχή προσφορά του στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο Μόντρεαλ εδώ και 50 χρόνια στο πλαίσιο της εκδήλωσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Κέντρο «Αδριανός Μαρής».

Ο Πρόεδρος της ΕΚΜΜ, Δρ. Γεώργιος Τσούκας, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Ζακ Μπουσάρ η οποία ανέγραφε τη φράση του Αριστοτέλη: “ Ἔστι δ᾽ ἀρχὴ τῆς λέξεως τὸ ἑλληνίζειν”. Ο Ζακ Μπουσάρ παραλαμβάνοντάς την είπε πως σύμφωνα με το Ισοκράτη “Έλληνες καλούνται οι της παιδεύσεως της ημετέρας μετέχοντες”.

O Πρόεδρος της ΕΚΜΜ, Δρ. Γεώργιος Τσούκας βραβεύει τον καθηγητή Ζακ Μπουσάρ

Ο Ζακ Μπουσάρ γεννήθηκε στο Τρουά Ριβιέρ, μια παραποτάμια πόλη του Αγίου Λαυρεντίου στο νότιο Κεμπέκ. Από την παιδική του ηλικία, είχε έντονο ενδιαφέρον για τα ελληνικά γράμματα. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λαβάλ, λαμβάνει το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην κλασική Γραμματεία και έπειτα συνεχίζει τις σπουδές του στην Ελλάδα, όπου αποφοιτά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με Άριστα. Διορίζεται αμέσως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λαβάλ, όπου διδάσκει αρχαία ελληνικά και νεοελληνική γλώσσα. Από το 1973, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, όπου δίδαξε λογοτεχνία και νεοελληνική λογοτεχνική μετάφραση, και το ίδιο έτος έλαβε τη θέση του Διευθυντή του προγράμματος των Νεοελληνικών Σπουδών από το 1973. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Έδρας Φρίξου Παπαχρηστίδη Νεοελληνικών Σπουδών και Καναδοελληνικών Σπουδών, που ιδρύθηκε το 1998 στο Πανεπιστήμιο McGill. Υπήρξε επί σειρά ετών διευθυντής του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, στο οποίο συμμετέχουν τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης του Μόντρεαλ (2001-2007). Έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια σε ελληνικά αλλά και ξένα Πανεπιστήμια. Είναι ο συγγραφέας πολλών βιβλίων, άρθρων και επιστημονικών εργασιών, ιδιαίτερα για το Νεοελληνικό Διαφωτισμό στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, για το Σουρεαλισμό στην Ελλάδα και για τη λογοτεχνική μετάφραση.

Πηγή: Facebook Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More