Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραβείο Επιστημονικής Αριστείας και Καινοτομίας σε δύο Ελληνίδες της Νότιας Αυστραλίας

Σημαντικές διακρίσεις έλαβαν δύο Ελληνίδες της Αυστραλίας κατά την απονομή των Βραβείων Επιστημονικής Αριστείας και Καινοτομίας 2022 της Νότιας Αυστραλίας (SA Science Excellence and Innovation Awards) το περασμένο Σάββατο. 

Πρόκειται για την καθηγήτρια Maria Makrides από το Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών της Νότιας Αυστραλίας (SAHMRI) και την καλλιτέχνη Niki Sperou από το Κέντρο Ανάπτυξης Θαλάσσιων Βιοπροϊόντων (CMBD) του Πανεπιστημίου Flinders.

 Η Maria Makrides ανακηρύχθηκε «Επιστήμονας της Χρονιάς» για το έργο ζωής της στον τομέα της διατροφής που επικεντρώνεται στις ανάγκες εγκύων γυναικών και μικρών παιδιών. Οι πρωτοποριακές έρευνες της συνέβαλαν στην αλλαγή της διεθνούς νομοθεσίας για τα τρόφιμα και των διατροφικών συστάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την πλευρά της, η κ. Sperou έλαβε το βραβείο Αριστείας στη Συνεργασία Επιστήμης και Βιομηχανίας, ως μέλος της ομάδας του Κέντρου Ανάπτυξης Θαλάσσιων Βιοπροϊόντων (CMBD), με επικεφαλής τον καθηγητή Wei Zhang. Η ομάδα μετατρέπει βιώσιμα υλικά σε προϊόντα υψηλής αξίας, όπως φάρμακα, υγιεινά ροφήματα, βιοδιασπώμενα πλαστικά, βιο-μελάνια, και φιλικά προς το περιβάλλον λιπάσματα. Η γνώση της ελληνικής γλώσσας από τη κ. Sperou βοηθά στην κατανόηση βαθύτερων επιστημονικών συνδέσεων μεταξύ συστατικών και υλικών

Τα βραβεία απονέμονται σε επαγγελματίες της Πολιτείας που διαπρέπουν στις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τα Μαθηματικά και την Ιατρική (STEMM), επιβραβεύοντας την έρευνα και την καινοτομία.

Η εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν 400 καλεσμένοι είναι κορυφαία εκδήλωση επιστημονικής προβολής που σκοπό έχει να αναδείξει την ποικιλομορφία των επιστημονικών προσπαθειών και της έρευνας που πραγματοποιούνται στη Νότια Αυστραλία.

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: NeosKosmos)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More