Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραδιές όπερας με τον “Φιντέλιο” του Μπετόβεν στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Μια παραγωγή που αφήνει το δικό της, ξεχωριστό πολιτιστικό αποτύπωμα στην Λάρισα, παρουσίασαν σήμερα, Μ. Τρίτη, οι συνδιοργανωτές φορείς στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Πρόκειται για την όπερα “Φιντέλιο” του Μπετόβεν, η οποία ανεβαίνει στο Δημοτικό Ωδείο στις 4, 6 και 9 Μαΐου.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας πρόκειται “για ένα πολύ απαιτητικό μουσικό θεατρικό είδος, είναι δηλαδή μουσική σύνθεση που περιλαμβάνει συγχρόνως και σκηνική δράση. Είναι πολυπληθές, πολυδάπανο, πολύπλοκο εγχείρημα, αλλά άκρως γοητευτικό, μια πρόκληση άνευ προηγουμένου, που καταδεικνύει το επίπεδο της δημιουργικής δυνατότητας και της καλλιτεχνικής δεινότητας της πόλης. Είναι το άπαν!

Νιώθω περήφανος που σε αυτή την πόλη έχουμε καταφέρει μια παράδοση σε αυτόν τον τομέα, ανεβάζοντας όπερες όπως η Κάρμεν, ο Κουρέας της Σεβίλης, οι Γάμοι του Φίγκαρο, η Τόσκα, η παιδική όπερα “Μοντέρνα Κοκκινοσκουφίτσα” κά και μας εμπιστεύονται μονωδοί διεθνούς φήμης όπως η Μαρίτα Παπαρίζου, ο Δημήτρης Πακσόγλου, η Μυρτώ Παπαθανασίου, ο Φίλιππος Μοδινός, η Κασσάνδρα Δημοπούλου, η Θεοδώρα Μπάκα κά.

Φέτος, έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε τη μοναδική όπερα που έγραψε ο Μπετόβεν, μια όπερα για το ιδανικό της ελευθερίας, για τρεις παραστάσεις στις 4, 6, 9 Μαΐου 2023.

Αυτό δεν θα το καταφέρναμε αν δεν υπήρχε το ΔΩΛ, η Συμφωνική μας Ορχήστρα, ο μαέστρος της Χρήστος Κτιστάκης, ο Σύλλογος Φίλων της Συμφωνικής, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και βεβαίως άνθρωποι που κατανοούν τη σημασία του εγχειρήματος, οι χορηγοί μας, συμπλήρωσε ο κ. Σάπκας.

Από την πλευρά του ο διυθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας κ. Χρ. Λενούτσος τόνισε ότι “πρόκειται για ένα γιγάντιο εγχείρημα, που παρουσιάζει ένα έργο – σταθμό στην ιστορία του συγκεκριμένου μουσικού είδους.

Η όπερα “Φιντέλιο” είναι η μοναδική όπερα που έχει συνθέσει ο Μπετόβεν και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το μαέστρο του ωδείου μας Χρήστο Κτιστάκη, τον σκηνοθέτη της όπερας Κώστα Λαμπρούλη αλλά και όλους τους συντελεστές για το θάρρος αυτής της πρωτοβουλίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τη διοίκηση του ωδείου που υποστηρίζουν τέτοιες εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα τμήματα του ωδείου που συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτής της μεγάλης διοργάνωσης”.

Για την σύμπραξη των δυνάμεων και την συνεργασία προκειμένου να γίνει εφικτή η υλοποίηση της συγκεκριμένης παραγωγής μίλησαν επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας κ. Ν. Βασβατέκη, ο μαέστρος κ. Χ. Κτιστάκης, ο σκηνοθέτης κ. Κ. Λαμπρούλης και η κ. Ε. Καντώνια, η οποία εκπροσώπησε τον μεγάλο χορηγό της παράστασης, την EXALCO.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More