Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραζιλία: Η Γερουσία με κατεπείγουσα διαδικασία εγκρίνει νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα των αυτόχθονων στη γη

Η ολομέλεια της βραζιλιάνικης Γερουσίας ενέκρινε με «επείγουσα διαδικασία» αυτή την Τετάρτη το κεντρικό κείμενο ενός έργου που περιορίζει το δικαίωμα των αυτόχθονων πληθυσμών στη γη, σε αντίθεση με απόφαση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ των αυτόχθονων πληθυσμών.

Η πρόταση είχε εγκριθεί λίγες ώρες νωρίτερα σε επιτροπή και μεταφέρθηκε στην ολομέλεια της Γερουσίας με «επείγουσα ανάγκη» από τις πιο συντηρητικές ομάδες, οι οποίες απέρριψαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου  λόγω του περιεχομένου της  αλλά και με το επιχείρημα ότι η Δικαιοσύνη « σφετερίστηκε» τις εξουσίες του Νομοθετικού Σώματος.

Το έργο δίνει ισχύ νόμου στο «προσωρινό πλαίσιο», μια θέση που απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο την περασμένη Πέμπτη με πλειοψηφία εννέα ψήφων υπέρ και δύο κατά, που περιορίζει τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών στα εδάφη που κατέλαβαν την  5η Οκτώβριος 1988, όταν κυκλοφόρησε το σημερινό σύνταγμα της Βραζιλίας.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με  43 ψήφους υπέρ και 21 κατά, αποτέλεσμα που κατέδειξε τη δύναμη που εξακολουθεί να διατηρεί ο συντηρητισμός στη Βουλή έναντι της κυβέρνησης του προοδευτικού  Luis Ignacio Lula da Silva, ο οποίος αντιτίθεται στο «προσωρινό πλαίσιο».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας κήρυξε συνταγματικό το δικαίωμα των αυτόχθονων πληθυσμών στα εδάφη που έχουν καταλάβει «ιστορικά», «παραδοσιακά» και «μόνιμα», που απορρίφθηκαν από μεγάλους αγροτικούς επιχειρηματίες και ακροδεξιές πολιτικές ομάδες.
Ως εκ τούτου, η απόφαση απέρριψε το προαναφερθέν «προσωρινό πλαίσιο» στο οποίο, η Γερουσία, σκοπεύει πλέον να δώσει ισχύ νόμου.

Την τελευταία εβδομάδα,  ομάδες που σχηματίστηκαν από τη δεξιά και την ακροδεξιά αντιστάθηκαν στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έχει αρχίσει να συζητά την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων έως τις 12 εβδομάδες και την πιθανή απελευθέρωση, με ορισμένα όρια, της μαριχουάνας για ” ψυχαγωγικούς σκοπούς.”

Ο εισηγητής του έργου για το «προσωρινό πλαίσιο», Marcos Rogério Brito, απέρριψε την πίεση από όσους υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Λούλα, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι, ακόμη και αν εγκριθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας, η νέα διάταξη για τα εδάφη των ιθαγενών θα αναιρεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο επικεφαλής της φιλοκυβερνητικής ομάδας στη Γερουσία, Ράντολφ Ροντρίγκες, δεσμεύτηκε ότι  το έργο θα αντιμετωπιστεί με βέτο από τον Πρόεδρο Λούλα», κάτι που θα στείλει το κείμενο του πίσω στα νομοθετικά σώματα για νέες συζητήσεις.

Ωστόσο, ο Brito δεν αποδέχτηκε αυτά τα επιχειρήματα και  αρνήθηκε ότι το έργο αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε «πρόκληση» για το Δικαστήριο ή ότι θα μπορούσε να προκαλέσει συνταγματική σύγκρουση. «Η αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου είναι ξεκάθαρη στο Σύνταγμα, αλλά είναι τόσο ξεκάθαρη όσο και η αρμοδιότητα του Νομοθετικού Κλάδου», είπε.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά του «προσωρινού πλαισίου» γιορτάστηκε από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο έκρινε ότι αυτή η διατριβή θα είχε «εξαιρετικά σοβαρές» συνέπειες για τις αυτόχθονες κοινότητες και θα διαιωνίσει τις ιστορικές αδικίες που υπέστησαν αυτοί οι λαοί.

Πηγή: RTVE.es / EFE 

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More