Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραζιλία: Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο απέρριψε την έφεση Μπολσονάρου για ανάκτηση των πολιτικών του δικαιωμάτων

 Τέλος στις πολιτικές φιλοδοξίες του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου έβαλε το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE) στη Βραζιλία. Απέρριψε την Πέμπτη την έφεση του κατά μιας ποινής που καθόριζε ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για οκτώ χρόνια.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Μπολσονάρο είναι ένοχος για «κατάχρηση πολιτικής εξουσίας» και «ανάρμοστη χρήση των μέσων επικοινωνίας». Η τελική απόφαση δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του δικαστηρίου την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα της νομικής θητείας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Μια επιτροπή επτά δικαστών επικύρωσε την απόφαση του TSE στις 30 Ιουνίου ότι ο Μπολσονάρο δεν μπορεί να επανεκλεγεί το 2026

Του επιβλήθηκαν κυρώσεις επειδή αμφισβήτησε χωρίς στοιχεία την αξιοπιστία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές τις οποίες κέρδισε ο αριστερός πολιτικός αντίπαλός του, ο σημερινός πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σε μια συνάντηση με πρεσβευτές, στη Μπραζίλια, στις 18 Ιουλίου 2022, ο Μπολσονάρο παραπληροφόρησε για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και πρότεινε ότι ο στρατός θα μπορούσε να παρέμβει σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος.

Εκκρεμούν ακόμη 15 φάκελοι εναντίον του πρώην προέδρου ενώπιον του TΣΕ. Ερευνάται επίσης από το Ανώτατο Δικαστήριο για αδικήματα, ενώ υπόκειται ακόμη και σε ποινές φυλάκισης σε πέντε ποινικές υποθέσεις. Ο Μπολσονάρο εκτίμησε ότι η απόφαση της Πέμπτης αντιπροσωπεύει «ένα μαχαίρι στην πλάτη».

Digi24.eo

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More