Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανία: Οι κυρώσεις στη Ρωσία ξεπερνούν τα 18 δισ. λίρες για πρώτη φορά

Οι κυρώσεις στη Ρωσία ξεπέρασαν τα 18 δισεκατομμύρια λίρες (20 δισ. ευρώ) για πρώτη φορά, αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση. Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (11 Νοεμβρίου) αποκαλύπτουν την πλήρη επίδραση των κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία.

Το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έφτασε τις 18,39 δισεκατομμύρια λίρες (21,06 δισ. ευρώ) όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων (OFSI) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο αριθμός αυτός, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ετήσια επιθεώρηση του OFSI, είναι «σχεδόν 6 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερο από ό,τι αναφέρεται σε όλα τα άλλα καθεστώτα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου». 

Το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με συμμάχους επέβαλε τις πιο αυστηρές κυρώσεις που αντιμετώπισε ποτέ η Ρωσία, στοχοποιώντας περισσότερα από 1.200 άτομα, περισσότερες από 120 οντότητες και παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία 19 ρωσικών τραπεζών με παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία 940 δισεκατομμυρίων λιρών από τότε που ξεκίνησε η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον υπερδιπλασιασμό του προσωπικού στο OFSI προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυστηρή εφαρμογή των κυρώσεων.

Ο γραμματέας Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών, Άντριου Γκρίφιθ δήλωσε: «Επιβάλαμε τις πιο αυστηρές κυρώσεις ποτέ στη Ρωσία πλήττοντας την πολεμική της μηχανή. Το μήνυμα μας είναι σαφές: δεν θα επιτρέψουμε στον Πούτιν να πετύχει σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο».

Η υφυπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών, Αν-Μαρί Τρεβέλιαν δήλωσε:

«Η σημερινή έκθεση δείχνει το μέγεθος των κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου – δέσμευση περιουσιακών στοιχείων άνω των 18 δισεκατομμυρίων λιρών της Ρωσίας για να σταματήσει ο Πούτιν να χρηματοδοτεί την πολεμική του μηχανή. Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις κυρώσεις μας για να ασκήσουμε μέγιστη οικονομική πίεση στο ρωσικό καθεστώς μέχρι να επικρατήσει η Ουκρανία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης το ΑΕΠ της Ρωσίας προβλέπεται να μειωθεί έως και 6,2% το 2022 σε σύγκριση με τις προβλέψεις πριν από την εισβολή και να μειωθεί περαιτέρω κατά 2,3% το 2023. Το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας έχουν ακινητοποιηθεί, οι εξαγωγές της Ρωσίας έχουν έπεσαν κατακόρυφα και οι εισαγωγές κρίσιμων αγαθών από τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις, μειώθηκαν κατά 68%.

Το Λονδίνο εκτιμά ότι όλα αυτά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας που πλέον καταφεύγει σε ακραίες λύσεις όπως το να αφαιρεί ζωτικής σημασίας ημιαγωγούς από ψυγεία και να αποστέλλει στην πρώτη γραμμή εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More