Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανία: Ο Σούνακ αναβάλλει τις πράσινες πολιτικές της κυβέρνησης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις

Σάλο προκάλεσε η στροφή στην πράσινη πολιτική της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο Ρίσι Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση πώλησης νέων πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων αυτοκινήτων αναβάλλεται από το 2030 στο 2035.

Ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στο σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση νέων λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποδηλώνοντας ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά δεν θα χρειαστεί ποτέ να πληρώσουν για να εγκαταστήσουν μια νέα αντλία θερμότητας.

Για εκείνα τα νοικοκυριά που κάνουν την αλλαγή, ο Σούνακ είπε ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις θα αυξηθούν από 5.000 σε 7.500 λίρες. Υποσχέθηκε επίσης, να επιταχύνει την κατασκευή υποδομών καθαρής ενέργειας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός υπαναχώρησε σε πολλά από τα βασικά μέτρα που η κυβέρνηση προωθούσε έως τώρα, διχάζοντας τους οπαδούς των Τόρις.

Ο κ Σούνακ είπε ότι οι νέες αποφάσεις – που περιλαμβάνουν τη δέσμευση να μην αυξηθούν οι φόροι στις πτήσεις με τον πράσινο φόρο – δεν θα επηρεάσουν τη συνολική μηδενική δέσμευση της Βρετανίας για το 2050, η οποία επέμεινε ότι ήταν ακόμα εφικτή.

Αντιδράσεις

Μια συμμαχία εταιρειών και πράσινων ομάδων έστειλαν επιστολή στον Ρϊσι Σούνακ για να εκφράσουν τη «βαθιά ανησυχία» για τα σχέδια του.

«Η επιχειρηματική κοινότητα έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη μετάβαση στο “Καθαρό Μηδέν” και κατέστησε σαφές ότι η προσκόλληση σε μακροπρόθεσμες πολιτικές καθαρού μηδενισμού είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την κινητοποίηση των επενδύσεων», ανέφεραν.

Η πληθώρα των υπογραφόντων περιλαμβάνουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ikea στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, τον κατασκευαστή αντλιών θερμότητας Kensa, καθώς και τους επικεφαλής μεγάλων πράσινων ομάδων που εκπροσωπούν εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των National Trust, WWF και RSPB.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εισήγαγε τον στόχο του 2030, είπε ότι «οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία —όπως η αυτοκινητοβιομηχανία— δικαίως κάνουν τεράστιες επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και με χαμηλότερο κόστος για τις βρετανικές οικογένειες και πρέπει να έχουν βεβαιότητα για τις κυβερνητικές πολιτικές».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραπαίουμε τώρα ή να χάσουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη φιλοδοξία μας για αυτή τη χώρα» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επιπλέον και ο πρώην Συντηρητικός υπουργός Περιβάλλοντος  ζήτησε γενικές εκλογές για τη «στιγμή ντροπής» του Ρίσι Σούνακ για την κλιματική αλλαγή.

«Η σύντομη θητεία του ως πρωθυπουργού θα μείνει στη μνήμη μας ως τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο γύρισε την πλάτη του στον κόσμο και στις μελλοντικές γενιές» είπε ο Λόρδος Γκόλντσμιθ.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More