Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανία: Συνεργασία κυβέρνησης με μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εντοπισμό διακινητών μεταναστών

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε «νέα τεχνολογική συνεργασία» για να σταματήσει η ροή των σκαφών με μετανάστες προς την Αγγλία.

Πρόκειται για εθελοντική συνεργασία μεταξύ εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυβέρνησης η οποία προσδοκάται να επιταχύνει τη δράση για την αντιμετώπιση των “λαθρέμπορων ανθρώπων” καθώς οι εγκληματίες μοιράζονται πληροφορίες για παράνομες διελεύσεις καναλιών στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε σήμερα (6/8/23) ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Η συνεργασία μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών και κυβέρνησης στοχεύει στον περιορισμό των τακτικών που χρησιμοποιούν οι εγκληματικές συμμορίες διακινητών, οι οποίες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να παρασύρουν ανθρώπους να πληρώσουν για να κάνουν τα επικίνδυνα ταξίδια στη θάλασσα.

Το περιεχόμενο που εντοπίζεται στο διαδίκτυο «μπορεί να περιλαμβάνει εκπτωτικές προσφορές για ομάδες ατόμων, δωρεάν χώρους για παιδιά, προσφορές πλαστών εγγράφων και ψευδείς ισχυρισμούς ασφαλούς διέλευσης – στοχεύοντας ευάλωτα άτομα με σκοπό το κέρδος και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων μέσω επικίνδυνων και παράνομων ταξιδιών».

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα συνεργάζονται με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NSA) για την εύρεση και διαγραφή εγκληματικού περιεχομένου.

«Αυτή η νέα δέσμευση από τις εταιρείες τεχνολογίας θα μας κάνει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αντισταθούμε εναντίον αυτών των εγκληματιών, συνεργαζόμενοι για να σταματήσουμε το άθλιο εμπόριο τους» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του εντοπισμού των διακινητών

Η βρετανική κυβέρνηση θα δημιουργήσει γι’ αυτό το σκοπό ένα νέο κέντρο με επικεφαλής την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος και το Υπουργείο Εσωτερικών για να αυξήσει την ικανότητα και την ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου να εντοπίζουν αυτό το περιεχόμενο στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Γνωστό ως « Κέντρο Διαδικτυακών Δυνατοτήτων» (Online Capability Centre), με χρηματοδότηση 11 εκατομμυρίων λιρών, το έργο του οποίου «θα επικεντρωθεί στην υπονόμευση και τη διακοπή του επιχειρηματικού μοντέλου ομάδων οργανωμένου εγκλήματος ενώ θα στελεχώνεται από άριστα εκπαιδευμένους τεχνικούς ειδικούς μαζί με αξιωματικούς επιβολής του νόμου. Το κέντρο επίσης θα αναπτύξει την οικοδόμηση μιας τράπεζας πληροφοριών γύρω από τα εγκληματικά δίκτυα που προωθούν υπηρεσίες λαθρεμπορίας ανθρώπων στο Διαδίκτυο, κάτι που θα συμβάλει στη βελτίωση της ικανότητας των αρχών επιβολής του νόμου να εντοπίζουν ανάλογο περιεχόμενο και με τη σειρά τους να βοηθούν στην προώθηση των ερευνών.

Για να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για τον περιορισμό του διαδικτυακού περιεχομένου των εγκληματιών, η κυβέρνηση θα διοργανώσει επίσης μια εκδήλωση «hackathon» με εμπειρογνώμονες του κλάδου, προκειμένου να αναπτύξει καινοτόμα νέα εργαλεία που θα εντοπίζουν καλύτερα το περιεχόμενο των διακινητών ανθρώπων που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο ώστε να βοηθήσει τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να το κατεβάζουν πιο γρήγορα.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More