Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρυξέλλες: Ανησυχίες για το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ουγγαρία το Συμβούλιο της ΕΕ

Ενώ οι Βρυξέλλες ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τις αντιευρωπαϊκές του διαθέσεις, να αναλάβει την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο μετά την αποχώρηση του Σαρλ Μισέλ, η Βουδαπέστη ζητά ηρεμία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα.

«Όλοι όσοι αναρωτιούνται αν ο Βίκτορ Όρμπαν θα μπορούσε να εξασφαλίσει  το ενδιάμεσο διάστημα εάν ο κ. Μισέλ γίνει ευρωβουλευτής: ας διατηρήσουμε τη στρατηγική μας ηρεμία», αντέδρασε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας Ζόλταν Κόβατς στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) επαναλαμβάνοντας έτσι μια έκφραση που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τα νομοθετικά σώματα του Απριλίου 2022 στην Ουγγαρία, ως αντίδραση στην ανησυχία που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Ο εθνικιστής ηγέτης, που υποστήριξε ότι ήθελε «να μιλήσει λίγο, αλλά με ακρίβεια και υπευθυνότητα», επανεξελέγη πρωθυπουργός.

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε αυτήν την Κυριακή την υποψηφιότητά του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, και την αποχώρησή του από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, πριν από τη λήξη της θητείας του τον Νοέμβριο.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, σήμερα 48 ετών, προεδρεύει εδώ και τέσσερα χρόνια στις συνεδριάσεις των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν δεν βρεθεί διάδοχος μέχρι τον Ιούνιο, οι ευρωπαϊκές διαδικασίες προβλέπουν, σε περίπτωση λήξης της θητείας λόγω κωλύματος, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον ηγέτη της χώρας που παρέχει την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δηλαδή προεδρεύει των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων σε υπουργικό επίπεδο.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο μόνιμα σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες και ο μόνος ηγέτης μεταξύ των 27 που διατήρησε στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση τον Ιούλιο.

Ωστόσο, ο Σάρλ Μισέλ δήλωσε ότι είναι δυνατή η αλλαγή αυτών των διατάξεων «με απλή πλειοψηφία». «Εάν υπάρχει η επιθυμία να αποφευχθεί ο Βίκτορ Όρμπαν, υπάρχουν διαφορετικές πιθανές επιλογές», είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Από την επιστροφή του στην εξουσία, το 2010, ο Όρμπαν έχει τακτικά διαφωνίες με τις Βρυξέλλες, για θέματα που κυμαίνονται από την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος έως την πολιτική μετανάστευσης, καθώς και τα δικαιώματα της LGBT+ κοινότητας.

Στην τελευταία σύγκρουση, ο Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ουκρανία τον Δεκέμβριο.

Πέρα από αυτό το ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης του Charles Michel, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε πέρυσι την ανησυχία του για το ότι η Ουγγαρία θα αναλάβει την ηγεσία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ένα άλλο ημερολόγιο που προκαλεί ανησυχία σε ορισμένα κράτη μέλη.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More