Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Χειρδάρης και Κ. Πάντος για γάμο ομόφυλων ζευγαριών στο Πρώτο: Θετικό το βήμα της κυβέρνησης-Θα έπρεπε να τολμήσει και την παρένθετη (audio)

Με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στο δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», ο Βασίλης Χειρδάρης, Ποινικολόγος και ο Κωνσταντίνος Πάντος, Γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, εκφράζοντας τις απόψεις τους τόσο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όσο και για τους νόμους και τις διαδικασίες που αφορούν την υιοθεσία και την τεκνοποίηση.

«Το παιδί δεν θέλει δημοσκοπήσεις, θέλει αγάπη» δήλωσε ο κ. Βασίλης Χειρδάρης στην αρχή της συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο σημειώνοντας το εξής για το ζήτημα που αφορά την υιοθεσία: «υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά σε ορφανοτροφεία και σε διάφορα ιδρύματα που χρειάζονται υιοθεσία, οικογένεια και αγάπη και τους ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία και η πολιτεία σε αφάνταστο επίπεδο. Εάν υπάρχουν λοιπόν και δύο άνθρωποι που θέλουν να τα υιοθετήσουν, σημαίνει δύο άνθρωποι που αγαπάνε τα παιδιά. Η υιοθεσία είναι κάτι πολύ δύσκολο, γιατί το να πάρεις ένα παιδί έχει μια πολύ μεγάλη δυσκολία και πολλά προβλήματα».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς τόσο για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο και για το θέμα της παρένθετης μητέρας υπογράμμισε «αυτό το βήμα της κυβέρνησης το θεωρώ εξαιρετικά καλό και μας εντάσσει σε έναν σύγχρονο νομικό πολιτισμό και σε μια σύγχρονη πολιτεία. Θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ένα πολύ σημαντικό και τολμηρό βήμα κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο σε μια συντηρητική κοινωνία όπως η Ελλάδα. Εγώ θεωρώ ότι βρήκε το θάρρος και το έκανε και μπράβο του (…). Εάν δίνεις το δικαίωμα στον άλλον να υιοθετήσει, για ποιο λόγο να μην του δίνεις και το δικαίωμα να πάρει ένα παιδί μέσω της διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας; Δεν θέλω να πω γιατί να γίνεται η διάκριση;(…) Υπάρχει μια παγκόσμια πρακτική που δίνει αυτή τη νομική δυνατότητα για να μπορεί κάποιος να πάρει κάποιο παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας. Από τη στιγμή λοιπόν, που υπάρχει νομικό πλαίσιο για τους υπόλοιπους δεν πρέπει να γίνεται διάκριση για κάποιους».

«Είναι μία πραγματικότητα και πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα όπως είναι και να μην την αποφεύγουμε» επισήμανε από την δική του πλευρά ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος σχετικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το ζήτημα της τεκνοθεσίας.

«Θέλω να συμφωνήσω απόλυτα με ότι λέει ο κ. Χειρδάρης ως προς το βήμα που κάνει η κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη όμως, εγώ ως επιστήμονας βλέπω πάρα πολύ συχνά ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία είτε είναι στην Ελλάδα είτε είναι από το εξωτερικό και είτε είναι άντρες, είτε είναι γυναίκες. Και θα σας πω και ένα πρόσφατο παράδειγμα παντρεμένων γυναικών που θέλανε να αποκτήσουν ένα παιδί. Βάσει νόμου και ελληνικής νομοθεσίας αυτές οι γυναίκες μπορούν να αποκτήσουν παιδί με σπερματέγχυση από τράπεζα σπέρματος, αλλά επειδή είναι παντρεμένες δεν το προβλέπει ο νόμος, άρα δεν μπορούσα να τις βοηθήσω και τους το εξήγησα. Οπότε τι κάνουν αυτές οι γυναίκες προκειμένου να προχωρήσουν πιο πέρα; Χωρίσανε προκειμένου να αποκτήσουν ένα παιδί (ως μόνη άγαμη γυναίκα) και μετά να ξανά παντρευτούν. Για εμένα λοιπόν αυτό είναι μία υποκρισία της κοινωνίας (…)».

«Εδώ, στην Ελλάδα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν, όμως, όπως έχει πει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τη στιγμή που έχει αναγνωριστεί κάπου αλλού μία νομική κατάσταση οικογενειακού δικαίου θα πρέπει να αναγνωριστεί και στη χώρα στην οποία ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Θέλω να πω ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτή η διάκριση (…). Δεν αναγνωρίζεται λοιπόν, το παιδί με το ισχύον νομικό καθεστώς» είπε ο κ. Χειρδάρης απαντώντας στην ερώτηση που αφορά το αν επιτρέπεται οι άντρες που έχουν αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να αναγνωριστεί νομικά το παιδί.

«Εγώ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον κ. Χειρδάρη, σχεδόν απόλυτα σε όλες τις απόψεις. Ως επιστήμονας οφείλω να βοηθήσω όλα τα ζευγάρια, είτε ετερόφυλα είτε ομόφυλα, που θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί. Αυτή είναι η δουλειά μου. Βλέπω ένα πραγματικό γεγονός, μια πραγματικότητα που πριν από κάποιες δεκαετίες ενδεχομένως να μην υπήρχε ή τέλος πάντων την απέκρυψαν, ενώ τώρα φαίνεται και έρχονται ανοιχτά αυτά τα ζευγάρια και το ζητάνε. Είναι πάρα πολλά τα ζευγάρια, δεν είναι λίγα και είναι και πάρα πολλοί Έλληνες και του εξωτερικού που ζούνε στο εξωτερικό και θέλουνε-έχοντας ακούσει βέβαια για την Ελλάδα ως προορισμό, ότι αποτελεί έναν προορισμό αυτό που λέμε εμείς ιατρικό τουρισμό-και προτιμούν να έρχονται εδώ πέρα για διάφορους λόγους, ακόμα και για λόγους εντοπιότητας. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε» είπε στο τέλος ο κ. Πάντος αναφερόμενος στο παραπάνω ζήτημα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More