Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαλάτιστα: Χειμερινές αποδράσεις στη Χαλκιδική

Η κάμερα της ΕΡΤ3 βρέθηκε στη Γαλάτιστα, τη γραφική κωμόπολη του δήμου Πολυγύρου, στη Χαλκιδική και κατέγραψε όσα θυμούνται οι κάτοικοι της περιοχής αυτές τις γιορτινές μέρες.

Η Γαλάτιστα είναι μια μικρή πόλη στην ορεινή Χαλκιδική, που σίγουρα αξίζει την επίσκεψή μας όλες τις εποχές του χρόνου.

Η πόλη παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον καθώς φιλοξενεί πολλές εκκλησίες και επαύλεις. Το πιο σημαντικό και κύριο μνημείο της είναι ο Βυζαντινός της Πύργος, που χρονολογείται από τη Βενετική περίοδο και συνδέεται με το Άγιο Όρος. Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση νερού για ην περιοχή. Ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία είναι οι δύο νερόμυλοι που ανακαλύφθηκαν σε γειτονική τοποθεσία.

Οι γυναίκες της περιοχής συγκεντρώνονται στα δρομάκια της και συνομιλούν, γελούν και μοιράζονται τις σκέψεις τους. Μοιράζονται συχνά και όσα μαγειρεύει η κάθε μια τους.

Οι περισσότεροι κάτοικοι διαθέτουν κήπους και μπαχτσέδες, όπως λένε χαρακτηριστικά και καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά ενώ προμηθεύονται φρέσκο γάλα και αυγά από τους ντόπιους παραγωγούς. Και αν τους ρωτήσεις για το μυστικό της μακροζωίας σου απαντούν πως είναι το γέλιο…

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More