Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαλλία: Μισό δισ. ευρώ πληρώνει το κράτος για τη στέγαση 100.000 εκτοπισμένων Ουκρανών

Το κόστος του γαλλικού κράτους για τη στέγαση και τα επιδόματα των Ουκρανών προσφύγων έφτασε σχεδόν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, για περίπου 100.000 ανθρώπους που εκτοπίστηκαν και εγκαταστάθηκαν στην επικράτεια, ανακοίνωσε την Πέμπτη το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Tο «νέο σχήμα υποδοχής» κόστισε στο γαλλικό κράτος περισσότερα από 490 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν 220 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν στο «επίδομα για δικαιούχους προσωρινής προστασίας» που χορηγήθηκε σε Ουκρανούς, περίπου 260 εκατομμύρια «για διαμονή» και 10,1 εκατομμύρια για «ημερήσια φροντίδα και μεταφορά», διευκρίνισε το υπουργείο.

Η διαμονή, η οποία αντιπροσωπεύει το ήμισυ του κόστους φιλοξενίας εκτοπισμένων από την Ουκρανία, περιλαμβάνει συγκεκριμένα ξενοδοχεία και κέντρα διακοπών, κινητοποιημένα καταλύματα έκτακτης ανάγκης – 30.000 στο αποκορύφωμα της κρίσης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022 – ή ακόμα και “ζώνες” υποδοχής που έχουν δημιουργηθεί επίσης στη Γαλλία.

Επιπλέον, περίπου 30.000 εκτοπισμένοι Ουκρανοί φιλοξενήθηκαν από Γάλλους πολίτες. Σχεδόν 900 από αυτά τα γαλλικά νοικοκυριά έλαβαν οικονομική βοήθεια από το κράτος για αυτή τη φιλοξενία αλληλεγγύης, «στο ποσό των 786.285 ευρώ», την Τετάρτη το γαλλικό υπουργείο Στέγασης.

Μεταξύ 10 Μαρτίου 2022 και 30 Ιανουαρίου 2023, η Γαλλία δέχθηκε περισσότερους από 100.000 Ουκρανούς, «εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι γυναίκες», διευκρίνισε την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών, εξηγώντας ότι εξέδωσε «προσωρινές άδειες διαμονής» για 87.928 Ουκρανούς ( εξαιρουμένων των παιδιών) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ή σχεδόν 146.000 λαμβάνοντας υπόψη την ανανέωσή τους.

Αυτές οι άδειες διαμονής ισχύουν για έξι ανανεώσιμους μήνες και επιτρέπουν στους Ουκρανούς να εγκατασταθούν στη Γαλλία χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα και να επωφεληθούν από μια σειρά κοινωνικών δικαιωμάτων, δικαίωμα στην εργασία, υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση παιδιών.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε από τη Ρωσία στην Ουκρανία προκάλεσε τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: Agence France-Presse (AFP)

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More