Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαλλία: Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που ήρθαν στο φως με τον θάνατο του 17χρονου

Ο θάνατος του 17χρονου Ναέλ στη Γαλλία έφερε στο φως και τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές και των υπολοίπων κατοίκων της χώρας. Πρόκειται για Γάλλους πολίτες, δεύτερης ή τρίτης γενιάς, που ζουν σε αυτές τις περιοχές.
 
Μιλάμε για 5,2 εκατομμύρια πολίτες που ζουν σε αυτές τις υποβαθμισμένες περιοχές (συνολικά είναι 1.514 σε 859 πόλεις) Και αντιμετωπίζουν όχι μόνο τη βία από την αστυνομία, αλλά όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους στις υπόλοιπες περιοχές.
 
Κατ’ αρχάς ένα μέσο εισόδημα ενός εργαζόμενου από αυτές τις περιοχές δεν ξεπερνά τις 13.000 ευρώ ετησίως, την ώρα που στην υπόλοιπη Γαλλία φτάνει τις 21.000.
 
Ενώ ιδιαίτερα αυξημένο είναι και το ποσοστό ανεργίας. Στις υποβαθμισμένες περιοχές περίπου το 18,6% είναι άνεργοι, όταν κατά μέσο όρο σε όλη τη Γαλλία το ποσοστό βρίσκεται στο 8%.
 
Πάνω από τα μισά παιδιά των περιοχών αυτών ζουν σε καθεστώς φτώχιας – το 56,9% σύμφωνα με στοιχεία του 2020. Στο υπόλοιπο της Γαλλίας το ποσοστό είναι 21,2%.
 
Μέσα σε όλες αυτές τις ανισότητες υπάρχει πάντα και η μεγάλη πιθανότητα να τους σταματήσουν οι αστυνομικοί για έλεγχο. Όπως έχει καταγραφεί είναι 20 φορές πιο πιθανό να γίνει έλεγχος ταυτότητας σε κάποιο νεαρό μαύρο ή αραβικής καταγωγής.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή
 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More