Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαλλία: Οργή και ταραχών συνέχεια μετά τον θάνατο 17χρονου από πυρά αστυνομικού – Η μητέρα του καλεί σε πορεία και εξέγερση

Η εν ψυχρώ δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό σε προάστιο στο Παρίσι, υπήρξε η θρυαλλίδα που πυροδότησε την οργή στη Γαλλία. Ο αστυνομικός έχει τεθεί υπό κράτηση.

Με το που έγινε γνωστή η είδηση, διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους καίγοντας δημόσια κτίρια και οχήματα. Το κύμα αντίδρασης είναι μεγάλο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε σε πράξη ακατανόητη και ασυγχώρητη.

Συγκεκριμένα, οι πολιτικοί εμφανίζονται διχασμένοι σε δυο στρατόπεδα: Από την μια πλευρά η κυβέρνηση και τα κόμματα της Αριστεράς, απο την άλλη η ακρα δεξια που αποδοκιμάζει τον Πρόεδρο Μακρόν. Τα συνδικάτα των αστυνομικών ζητούν να σεβαστούν ολοι το τεκμήριο της αθωότητας του 38χρονου αστυνομικού που πυροβόλησε για αυτοάμυνα οπως υποστηρίζει. 

«Οι αστυνομικοί τον σκότωσαν. Τον πυροβόλησαν στην καρδιά. Ηταν μόνο 17 ετών ο εγγονός μου. Ένα καλό κι ευγενικό αγόρι» δήλωσε η γιαγιά του θύματος.

Παράλληλα, ενα βίντεο κυκλοφορεί μαζικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ο τραυματοφορέας που μετέφερε τη σωρό του 17χρονου φωνάζει στους αστυνομικούς οτι “γνωρίζει αυτό το παιδι, το προάστιο θα ξυπνήσει. Δεν θα ξαναζήσει ήρεμα ο θύτης αστυνομικός”.

Τη θλίψη του εξέφρασε ο σταρ του γαλλικού ποδοσφαίρου Κιλιάν Εμ-μπαπέ, λέγοντας: «Πονάω για τη Γαλλία μου. Μια ανεπίτρεπτη κατάσταση. Όλες οι σκέψεις μου πάνε στην οικογένεια και στα κοντινά πρόσωπα του Ναέλ, αυτός ο μικρός αγγελος έφυγε παρά πολύ νωρίς».

Τη θλίψη του για τον θάνατο του 17χρονου εξέφρασε και ο πρωταγωνιστής της σειράς Λουπέν Ομάρ Σι, ο οποίος ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σημειώενται ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια ελέγχου του οχήματός τους το 2022. Ο Ναέλ είναι το δεύτερο θύμα ανάλογου περιστατικού από τις αρχές του έτους.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου | Επιμέλεια βίντεο: Ευγενία Μυρίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More