Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαλλία: Πανεθνική διαμαρτυρία κατά της ακρίβειας – Εξόργισε η επίταξη για τις ελλείψεις καυσίμων

Σχολεία μέχρι τρένα παρέλυσν από την πανεθνική απεργία στις μεταφορές που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα καθώς παραμένουν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και κορυφώνεται η έλλειψη καυσίμων, ιδιαίτερα στη βόρεια και κεντρική Γαλλία και στην περιοχή του Παρισιού.

Οι εργαζόμενοι σε πολλά διυλιστήρια και αποθήκες που διαχειρίζεται ο ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies ψήφισαν υπέρ της παράτασης της απεργίας τους  που διαρκεί ήδη τρεις εβδομάδες, με μισθολογικά αιτήματα.

Ο ανεφοδιασμός «έχει ακρωτηριαστεί» στο 30 τοις εκατό των πρατηρίων καυσίμων της Γαλλίας, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε εξουσίες επίταξης για να αναγκάσει  απεργούς  να ανοίξουν αποθήκες καυσίμων,  κίνηση που εξόργισε τα συνδικάτα, αλλά μέχρι στιγμής συνάδει με δικαστικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε νωρίτερα ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι εξουσίες επίταξης για να ανοίξουν ξανά τα διυλιστήρια και οι αποθήκες.

«Ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις έχει τελειώσει», είπε ο Λεμέρ στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, υπενθυμίζοντας ότι το σκληρό αριστερό συνδικάτο CGT, απορρίπτει την τελευταία συμβιβαστική συμφωνία».

Τα συνδικάτα δημόσιων μεταφορών και ο δημόσιος τομέας έχουν επίσης ανακοινώσει συμμετοχή στην απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού στο κόστος ζωής.

Ο σιδηροδρομικός φορέας SNCF ανακοίνωσε ακυρώσεις των μισών σιδηροδρομικών δρομολογίων, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κλέμεντ Μπον.

Οι προαστιακές υπηρεσίες στην περιοχή του Παρισιού καθώς και οι υπηρεσίες λεωφορείων θα επηρεαστούν επίσης, δήλωσε ο χειριστής RATP, αλλά το σύστημα του μετρό του Παρισιού δεν αναμένεται να επηρεαστεί.

Το τελευταίο κάλεσμα απεργίας έρχεται μετά την πορεία δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στο Παρίσι την Κυριακή για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν κίτρινα γιλέκα, σύμβολο των συχνά βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2018 που συγκλόνισαν την κυβέρνηση  Μακρόν.

Οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι 140.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία της Κυριακής, αλλά η αστυνομία είπε ότι ήταν 30.000.

Ανταπόκριση: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More