Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαλλία: Πρωθυπουργός ο Γκαμπριέλ Ατάλ

Ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ  είναι ο εκλεκτός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, που συμπληρώνουν ότι είναι ο νεότερος που ανέλαβε το αξίωμα αυτό, στη χώρα, αλλά και ο πρώτος «ανοιχτά ομοφυλόφιλος» πρωθυπουργός στη γαλλική ιστορία.

Ο Ατάλ, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, ανέβηκε στην πολιτική σκηνή μετά την αποχώρησή του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2016 για να στηρίξει την προεδρική προσπάθεια του Μακρόν. Εξελέγη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το 2017 και εντάχθηκε στην κυβέρνηση ένα χρόνο αργότερα ωςτο νεότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου από την αρχή της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας. Αργότερα υπηρέτησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και από σήμερα είναι ο τέταρτος αρχηγός της κυβέρνησης που αναλαμβάνει καθήκοντα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μακρόν.

#UPDATE France’s Emmanuel Macron on Tuesday picked Gabriel Attal as prime minister in a bid to give new momentum to his presidency, with the 34-year-old becoming the country’s youngest and first openly gay head of government https://t.co/5TwfJGAcjW pic.twitter.com/NhqfxXXTNZ

— AFP News Agency (@AFP) January 9, 2024

Ο Γάλλος πρόεδρος κατέχει επί του παρόντος ένα χαμηλό ποσοστό 30% σύμφωνα με τις συγκεντρωτικές δημοσκοπήσεις και ο συνασπισμός του ακολουθεί την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση κατά περίπου 10 μονάδες ενόψει των ευρωεκλογών

Στον προηγούμενο ανασχηματισμό, τον περασμένο Ιούλιο, ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ αντικατέστησε τον 57χρονο Παπ Ντιαγέ στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε χθες την παραίτησή της στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται σε διαδικασία ανασχηματισμού.

Η Μπορν είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν στην πρωθυπουργία πριν από ενάμιση χρόνο. Ο Μακρόν έκανε δεκτή την παραίτησή της, ευχαριστώντας την στο Χ «για τις υπηρεσίες στο έθνος» που ήταν «καθημερινά υποδειγματικές», χωρίς να αναφέρεται ρητά στη λέξη «παραίτηση», όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείo.

Στην επιστολή της παραίτησής της, η Μπορν επισημαίνει ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητη η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Γαλλία».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More