Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γερμανία: «Ανάσα» για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς η επικράτηση του SPD στην Κάτω Σαξονία

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας και της ενεργειακής κρίσης οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν τις περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας.

Οι εκλογές στην Κάτω Σαξονία έχουν καθαρό νικητή: το σοσιαλδημοκράτη τοπικό πρωθυπουργό, Στέφαν Βάιλ. Ανέκοψε τις ήττες του SPD, και παρά τις απώλειες με 33% είναι μπροστά 5 μονάδες από τους Χριστιανοδημοκράτες CDU που έχουν το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1955 στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

Ο Βάιλ εκλέγεται για τρίτη θητεία πρωθυπουργός στο «κρατίδιο της Volkswagen».

Την επόμενη πενταετία θα συγκυβερνά με τους Πράσινους, που αύξησαν σημαντικά τη δύναμή τους στο 14%, είναι επίσης οι νικητές των εκλογών.

Οι εκτιμήσεις αποτελέσματος δίνουν οριακή πλειοψηφία σε μία συγκυβέρνηση SPD – Πρασίνων. Μπορεί να γίνει και μεγαλύτερη, αν τελικά οι Φιλελεύθεροι δεν καταφέρουν να μπουν στη βουλή του Αννοβέρου, βρίσκονται στο όριο του πλαφόν 5% για την είσοδό τους στη βουλή.

Το ακροδεξιό AfD διπλασίασε σχεδόν τη δύναμή του στο 11,5%, μολονότι είναι πολυδιασπασμένο στην Κάτω Σαξονία. Παραμένει ωστόσο κάτω από τα επίπεδα των δημοσκοπήσεων σε παγγερμανική κλίμακα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σημερινό αποτέλεσμα δίνει ανάσα ανακούφισης στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς που είναι σε δημοσκοπικό κατήφορο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More