Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γερμανία: Καταδίκη τουρκικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον Κούρδων

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Η Γερμανία καταδικάζει τα «αντίποινα» της Τουρκίας με τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ. Η κυβέρνηση του Βερολίνου κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. «Καλούμε την Τουρκία να αντιδρά αναλογικά και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε εκπρόσωπος τους γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Διευκρίνισε, επικαλούμενος το άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, ότι «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν εμπεριέχει το δικαίωμα σε αντίποινα», όπως χαρακτηρίζει η Τουρκία τις αεροπορικές επιθέσεις.

Στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου «περιλαμβάνεται ιδίως η προστασία, ανά πάσα στιγμή, των αμάχων», τόνισε ο εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας «άκρως ανησυχητικές» τις πληροφορίες περί πιθανών θυμάτων μεταξύ των αμάχων από αυτά τους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Έντονη είναι η καταδίκη των τουρκικών βομβαρδισμών εναντίον θέσεων κουρδικών πολιτοφυλακών στη Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ από το κόμμα των Πρασίνων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου. Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρικάρντα Λανγκ, ζήτησε να διαλευκανθεί το παρασκήνιο της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, την οποία επικαλείται η Τουρκία για τους βομβαρδισμούς, διεκδικώντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ.

Η «πράσινη» πρόεδρος σημείωσε ότι έχει την εντύπωση πως η επίθεση χρησιμοποιείται από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, «ως δικαιολογία για τους βομβαρδισμούς των κουρδικών περιοχών στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ». «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένα κράτος του ΝΑΤΟ αντιδρά σε ένα τρομερό έγκλημα με στρατιωτικές επιθέσεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε η Λανγκ. Αυτές οι επιθέσεις «φαίνεται ότι έχουν κατά κύριο λόγο εσωτερικά πολιτικά κίνητρα», κατά την άποψή της, δεν μπορεί να αποκλειστεί η σύνδεση με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More