Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γερμανία: Πρώην ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κόμματος

Όπως είχε προαναγγείλει, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, πρώην ηγετικό στέλεχος του Die Linke, ανακοίνωσε χθες την ίδρυση του νέου της κόμματος «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ – Για Λογική και Δικαιοσύνη» (BSW) υποσχόμενη να αγωνιστεί για τη διάσωση της δημοκρατίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από την απειλή που αντιπροσωπεύει η όλο και μεγαλύτερη μετακίνηση των ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κεντρώα κόμματα προς την ακροδεξιά.

Heute wurde das #BSW offiziell als Partei gegründet.

Die Parteivorsitzende Sahra #Wagenknecht sagt zu den #Bauernprotesten:

“Im ganzen Land protestieren heute die Landwirte, weil sie zurecht nicht einsehen, dass sie für die Unfähigkeit der Ampel am Ende bezahlen sollen.” pic.twitter.com/wTrMdPEJ7j

— Demokratischer Sozialist (@DSozialismus) January 8, 2024

Κατά την ανακοίνωση του νέου πολιτικού σχηματισμού, η  Βάγκενκνεχτ περιέγραψε τη βούλησή της να εμπνεύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους με μέτρα όπως το πάγωμα αντιδημοφιλών περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, τον τερματισμό αποστολής όπλων στην Ουκρανία, τη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από το κράτος, όπως η εκπαίδευση και οι συντάξεις.

Παρουσιάζοντας το επιτελείο της στους δημοσιογράφους, η Βάγκενκνεχτ σχολίασε ότι «μετά λύπης, δεν υπάρχει στο γερμανικό πολιτικό φάσμα κάποιο κόμμα που να μάχεται για καλές αποδοχές, σταθερές συντάξεις και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος».

Για την κατάσταση στην Ουκρανία, η αρχηγός του νέου κόμματος είπε ότι έφτασε η ώρα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι ακόμη και Ουκρανοί στρατηγοί λένε πλέον ότι δεν μπορεί να κερδηθεί ο πόλεμος απέναντι στη Ρωσία. Όπως σημειώνει όμως το Reuters, κανένας Ουκρανός στρατηγός δεν προέβη σε τέτοια δήλωση, παρά μόνο ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου που είχε πει τον περασμένο Νοέμβριο ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερα εξελιγμένα όπλα για να αποφύγει ένα αδιέξοδο στον πόλεμο.

Μετά από χρόνια ανάπτυξης, η Γερμανία από τα χρόνια της πανδημίας και μετά παρουσιάζει έντονες ενδείξεις οικονομικής κόπωσης, με τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία και τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιδεινώνουν την αίσθηση απογοήτευσης στους Γερμανούς πολίτες με το ανάλογο κόστος για τον κυβερνητικό σχηματισμό του Όλαφ Σόλτς και τη συντηρητική αντιπολίτευση, όπως φανερώνουν οι δημοσκοπήσεις.

Οι Χριστιανοδημοκράτες αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουν περίπου το 30% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και οι Πράσινοι της κυβερνητικής συμμαχίας φτάνουν μόλις μέχρι το μισό της συντηρητικής απήχησης. Πρόκειται για πολύ μέτριες επιδόσεις για κόμματα που μέχρι και πρόσφατα αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος.

Έχοντας κατηγορηθεί για λαϊκισμό, αφού κάποιες θέσεις της συμπίπτουν με αυτές του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (με 23% στις δημοσκοπήσεις), η Βάγκενκνεχτ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με μέλη του ακροδεξιού σχηματισμού, όμως είναι ανοιχτή να λάβει τη στήριξή των ψηφοφόρων του.

Το βάπτισμα του πυρός για το BSW θα είναι οι επερχόμενες ευρωεκλογές, όπου θα κατέλθει με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο του Ντύσελντορφ Τόμας Γκάιζελ, ο οποίος δήλωσε ότι το νέο κόμμα υπερασπίζεται καλύτερα τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες από το κόμμα του Όλαφ Σολτς, στις τάξεις του οποίου ανήκε μέχρι πριν λίγες εβδομάδες.

Πηγή: Reuters         

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More