Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γερμανία: Σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ που έγινε ποτέ

Με στόχο την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου 5 για οποιαδήποτε επίθεση σε συμμαχικό έδαφος, άρχισε ήδη στη Γερμανία η μεγαλύτερη συμμαχική στρατιωτική άσκηση που έχει γίνει ποτέ. Με σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία, αν και όπως τονίζεται η άσκηση είναι σχεδιασμένη για να επιδείξει την αμυντική ικανότητα της Συμμαχίας.

«Με την άσκηση «Air Defender 2023», δείχνουμε και αποδεικνύουμε την αμυντική δυνατότητα της συμμαχίας, δήλωσε ο Διοικητής της Γερμανικής Αεροπορίας Ίγκο Γκέρχαρτζ.

Θα διαρκέσει 11 μέρες με αντικείμενο πιθανές επιθέσεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, επιθέσεις από τη θάλασσα, αλλά και τη στήριξη χερσαίων δυνάμεων από αέρος. Οικοδεσπότης, η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία, ενώ μεταξύ των 25 χωρών που μετέχουν είναι και οι ΗΠΑ με 100 αεροσκάφη.

Στο ουκρανικό μέτωπο, οι μάχες εντείνονται συνεχώς στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, με τους Ουκρανούς να δημοσιεύουν σειρά από βίντεο δηλώνοντας ότι έχουν απελευθερώσει χωριά στο Ντονέτσκ, αλλά και στη Ζαπορίζια, με εικόνες που ισχυρίζονται πως δείχνουν αιχμάλωτους ή και νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Η Ρωσία διαψεύδει και μιλά για δική της αντεπίθεση. Τις τελευταίες μέρες πάντως από τις ρωσικές επιθέσεις σε Χερσώνα, Χάρκοβο, Ντονέτσκ και Ζαπορίζια έχουν σκοτωθεί 5 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί 17.

Με αφορμή τον εορτασμό για τη Μέρα της Ρωσίας, ο Πούτιν εξήρε την ανδρεία των Ρώσων στρατιωτών στο ουκρανικό μέτωπο.

«Σε μια δύσκολη περίοδο για τη Ρωσία, η κοινωνία είναι όλο και πιο ενωμένη, πιο δυνατή για να στηρίξει τους ήρωές μας, που μετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα ομάδα Ολλανδών αναλυτών επιβεβαίωσε τις εικόνες που δημοσίευσαν οι Ρώσοι με κατεστραμμένα αμερικάνικα άρματα μάχης Bradley, τονίζοντας όμως πως πρόκειται για το 15% των οχημάτων τέτοιου τύπου που έχουν στα χέρια τους οι Ουκρανοί. 

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Ουκρανική αντεπίθεση: Στόχος να σπάσει στα 2 ο διάδρομος που ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία

Ήδη και οι δύο πλευρές έχουν πολλές απώλειες σε ανθρώπους και εξοπλισμό. Μάχες γίνονται στη Χερσώνα στα νότια, όπου όμως μετά τις πλημμύρες λόγω της καταστροφής του φράγματος, η περιοχή δεν είναι το επίκεντρο αλλά και στο Λουγκάνσκ ανατολικά.

Όμως οι σκληρότερες μάχες γίνονται στην περιοχή που ενώνει τις επαρχίες Ζαπορίζια και Ντονέτσκ. Αυτό είναι το επίκεντρο. Οι Ουκρανοί καταγράφουν κέρδη στο Μπαχμούτ και απελευθέρωσαν τέσσερα χωριά γύρω από την Βελίκα Νοβοσίλκα στο Ντονέτσκ δέκα χιλιόμετρα μέσα σε κατεχόμενο έδαφος και πριν από λίγες μέρες το χωριό Νοβονταρίφκα στη Ζαπορίζια. Εκεί που οι Ουκρανοί τα βρίσκουν δύσκολα είναι στην πορεία προς την Τόκμακ, γιατί συναντούν μεγάλη αντίσταση.

Η στρατιωτική επιτυχία της Ουκρανίας σε αυτήν την περιοχή της Ζαπορίζια θα είναι να καταφέρει να φτάσει μέχρι τη θάλασσα του Αζόφ.  

Αν το καταφέρει αυτό, θα έχει σπάσει στα δύο το χερσαίο διάδρομο που ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία και θα απειλεί να πάρει από τους Ρώσους τη Μαριούπολη και τη Μπερντιάνσκ.

Δεν είναι εύκολος στόχος. Οι Ρώσοι είχαν μήνες να προετοιμαστούν και έχουν πολύ ισχυρές άμυνες στη Ζαπορίζια.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More