Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιορτάζει το ούζο στην πατρίδα του-100 χρόνια γιορτάζουν οι Ποτοποιοί της Λέσβου (βίντεο)

100 χρόνια  ενεργούς δράσης συμπληρώνει φέτος ο Σύνδεσμος Ποτοποιών -Αποσταγματοποιών Λέσβου, στην πατρίδα του ούζου, έχοντας αφήσει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία του νησιού.

Στην πρώτη επετειακή ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 31 Μαρτίου, στις 11 το πρωί στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου, παρουσιάστηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη της ποτοποιίας στο νησί, κατατέθηκαν οι προβληματισμοί αλλά και οι προοπτικές που διαγράφονται μέσα από την πορεία των 17 ποτοποιείων του νησιού.  

Με γεύσεις για όλα τα γούστα, στις 40 και πλέον ετικέτες, οι ποτοποιοί έχουν καταφέρει να κερδίσουν την προτίμηση του κόσμου. 7,5 εκατομμύρια λίτρα ούζου παράχθηκαν στη Λέσβο το 2022 εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια καταναλώθηκαν στην Ελλάδα, ενώ 3,5 εκατομμύρια ταξίδεψαν σε 50 περίπου χώρες του πλανήτη.

Από το 2013 ο Σύνδεσμος  Ποτοποιών -Αποσταγματοποιών Λέσβου διοργανώνει το φεστιβάλ ούζου, σε Μυτιλήνη και Πλωμάρι, στις δύο περιοχές όπου το ούζο είναι ΠΓΕ, (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ) ενώ από φέτος φιλοδοξεί στην αναβάθμιση του φεστιβάλ, το οποίο θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για όλο το νησί.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου  Δημήτρης Σπέντζας, κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσίασε τον Σύνδεσμο και έκανε ένα απολογισμό του απερχόμενου ΔΣ. Ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Αναγνώστου, έκανε περιγραφή της δυναμικής παραγωγικής φυσιογνωμίας της λεσβιακής ποτοποιίας, ενώ το μέλος του ΔΣ Μανώλης Συρέλλης αναφέρθηκε στους κινδύνους και τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της λεσβιακής ποτοποιίας.

Στην Γενική Συνέλευση συμμετείχε κλιμάκιο του Τμήματος Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Θωμαΐδα Ευτυχίδου, η οποία αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των ποτοποιών και αυτό είναι πολύ σημαντικό και κυρίως το γεγονός ότι έχουν κατοχυρώσει σε δύο περιοχές του νησιού, σε Πλωμάρι και Μυτιλήνη, το ούζο ως ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς, οι αντιδήμαρχοι Μυτιλήνης Νίκος Γιαννάκας και Δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Βασίλης Βογιατζής, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια, το Χημείο του Κράτους, το Τελωνείο και άλλους παραγωγικούς φορείς του νησιού, ενώ στόχος του Συνδέσμου είναι η θεσμοθέτηση της εκδήλωσης σε ετήσια βάση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More