Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Γιορτές της γης” – Το οικολογικό φεστιβάλ της Βλάστης σε υψόμετρο 1.240 μέτρα (video)

Ενα διαφορετικό φεστιβάλ κόντρα στην λογική της αποξένωσης με την κουλτούρα της συμβίωσης και της αλληλεγγύης, κοντά στην φύση είναι οι “Γιορτές της γης” που εδώ και 21 χρόνια προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ζωντανεύοντας τον ορεινό οικισμό του Δήμου Εορδαίας την Βλάστη.

Μία οικολογική γιορτή στήνεται στο ορεινό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.240 μέτρων, στο πανέμορφο οροπέδια του Σινιάτσικου. Περισσότερες από 600 σκηνές έχουν στηθεί στον προφήτη Ηλία, ενώ ξεπερνούν τα 3.000 άτομα οι συμμετέχοντες στο εναλλακτικό φεστιβάλ, που θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή 9 Ιουλίου με το γλέντι στο βουνό.

Κάθε βράδυ και μια συναυλία, με μουσικές που ενώνουν διαφορετικές κουλτούρες Μακρυά από πολυσύχναστους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς με φυσικό σκηνικό το λιβάδι, το βουνό, τα καλντερίμια του οικισμού της Βλάστης, με ολοήμερα δρώμενα. Πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα, που αναδύονται η συντροφικότητα μεταξύ των ανθρώπων, η επαφή με τη φύση, με μουσικές του κόσμου που κορυφώνονται τις βραδιές, και κυρίως με πολλές διονυσιακές ιστορίες.

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ο Κώστας Ξενόπουλος ανέφερε ότι για άλλη μια χρονιά το φεστιβάλ συγκέντρωσε χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας. “Αυτό που προσπαθούμε με τον κόσμο είναι να στηθεί μια οικολογική κοινότητα αλληλεγγύης, μουσικής, χαράς, αδελφοσύνης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πετυχαίνουμε τόσα χρόνια».

Γιορτές της γης, το ξεχωριστό αυτό καλοκαιρινό φεστιβάλ,τραβά το βλέμμα όλων όσοι αναζητούν κάτι διαφορετικό σαν πρόταση εναλλακτικών διακοπών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, ξαναζωντανεύουν την ορεινή ύπαιθρο ενώ ο επισκέπτης συμμετέχει για πέντε μέρες σε μια γιορτή που περιλαμβάνει μουσικές συναντήσεις, παιδότοπο, σεμινάρια και συζητήσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια, ορεινές αθλητικές δραστηριότητες, workshop και εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, πεζοπορίες, ακόμα και μανούρι παρασκεύασαν το τοπικό τυρί της Βλάστης.

Κάθε χρόνο το πιο ξέφρενο, το πιο ορεινό, το πιο βουκολικό, το πιο βαλκανικό φεστιβάλ του καλοκαιριού επιστρέφει στα λιβάδια τα βουνά και στα καλντερίμια της Βλάστης συντροφεύει το καλοκαίρι μας.

Στις γιορτές της γης σήμερα και αύριο θα εμφανιστούν:

8 Ιουλίου BOJAN KRSTIC SKARIBAS ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ

9 Ιουλίου ΔΡΟΜΟΛΑΓΝΟΙ (Γλέντι στο βουνό)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More