Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιοχάνεσμπουργκ: Διαδικτυακή Ημερίδα για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας “ΤΗΜΕΝΟΣ” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), το Γραφείο Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University, Σίδνεϋ, Αυστραλίας συνδιοργανώνουν τη 2η Διαδικτυακή Διημερίδα με θέμα:

Σύγχρονες πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας“.

Η Διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 27 & 28 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελληνική Γλώσσα.

Η Διημερίδα απευθύνεται σε πανεπιστημιακούς, σε υποψηφίους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές με γνωστικό́ αντικείμενο συναφές με το θέμα της Διημερίδας, σε αποφοίτους Παιδαγωγικών Τμημάτων και Ελληνικής Φιλολογίας και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με ζητήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ως Γ2/ΞΓ.

Επίσης, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ελληνική́ γλώσσα ως Γ2/ΞΓ στο εξωτερικό́, σε σχολεία της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, καθώς και σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ελληνική́ γλώσσα σε μαθητές από́ άλλα πολιτισμικά́ περιβάλλοντα (με μεταναστευτικό́ και προσφυγικό́ υπόβαθρο) στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες (για τις ημερομηνίες υποβολής περιλήψεων και τις θεματικές ενότητες) θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Διημερίδας: https://languageconference.web.uowm.gr

Η Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας – ΠΤΔΕ, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας του Π.Δ.Μ., Ελένη Γρίβα δήλωσε ότι η γλωσσική διδασκαλία αποτελεί μια  συνεχώς  εξελισσόμενη διαδικασία, εναρμονιζόμενη με τις ραγδαία μεταβαλλόμενες εκπαιδευτικές συνθήκες και προσαρμοζόμενη στις σύγχρονες ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών. Ζητήματα διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στον Ελλαδικό χώρο και στη διασπορά  και σύγχρονες  εκπαιδευτικές  προσεγγίσεις και διδακτικά μέσα θα μας απασχολήσουν στο συγκεκριμένο διήμερο, που αποτελεί μια ακόμη  δημιουργική σύμπραξη του Πανεπιστημιου Δυτικής Μακεδονίας με το Συντονιστικό γραφείο Εκπαίδευσης στο  Γιοχάνεσμπουργκ και το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Macquarie University, αλλά σηματοδοτεί  και την απαρχή  για μελλοντικές εποικοδομητικές συνεργασίες με τον Δρ. Γεώργιο Βλάχο και τη Δρ Πατρίτσια Κορομβόκη.

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, Δρ. Γεώργιος Βλάχος, δήλωσε  ότι μέσα από αυτή τη Διημερίδα θα αποτυπωθούν, μεταξύ άλλων,  η  εξέλιξη της έρευνας σε θέματα σύγχρονων πρακτικών και προσεγγίσεων για τη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Γ2/ΞΓ και  θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό υλικό και ψηφιακά μέσα,  στοιχεία τα οποία μέσα από την υιοθέτηση και εφαρμογή τους  θα συμβάλλουν στην ποιοτικότερη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως Γ2/ΞΓ.

Η συνεργασία του Γραφείου Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ  με τα δυο πανεπιστήμια, με την καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας  Ελένη Γρίβα και τη Δρ Πατρίτσια Κορομβόκη, αλλά και η παρουσία πανεπιστημιακών ως επίσημων ομιλητών παράλληλα με  τις εισηγήσεις εκπαιδευτικών  που εμπλέκονται με τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Γ2/ΞΓ πιστεύουμε ότι θα φέρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Γ2/ΞΓ.

Η Λέκτορας και Επικεφαλής του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών, Macquarie University Δρ. Πατρίσια Κορομβόκη, δήλωσε ότι η διεθνής  συνεργασία με την Καθηγήτρια Ελένη Γρίβα και τον Δρ. Γεώργιο Βλάχο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της διασπορικής ελληνομάθειας στην Αυστραλία με πυξίδα πάντα τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και την επιτακτική ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More