Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γουργούθακας: το μεγαλύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα

Στα 1600 μέτρα υψόμετρο στα Λευκά Όρη της Κρήτης, βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο «Γουργούθακας» το μεγαλύτερο γνωστό σε βάθος σπήλαιο της Ελλάδος και το δεύτερο στα Βαλκάνια.

Η σπηλαιολογική αποστολή Γουργούθακας 2022, ανέλαβε ένα δύσκολο έργο. Να  συλλέξει δείγματα από το σπήλαιο και να αξιολογήσει τα γεωλογικά και βιολογικά δεδομένα.

Η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη και γίνεται μόνο από έμπειρους σπηλαιολόγους. Ο Γουργούθακας βρίσκεται στην τοποθεσία «Ατζινές» των Λευκών Ορέων. Μόνο όσοι έχουν γνώσεις αναρρίχησης καταρρίχησης μπορούν να αναλάβουν μια τέτοια αποστολή τονίζει ο Χαράλαμπος Φασουλάς, καθηγητής γεωλογίας, υπεύθυνος του  μουσείου φυσικής ιστορίας.

«Είναι σημαντικό, να έχουμε μια εικόνα του τι γίνεται σε βάθος, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και να καταλάβουμε την κίνηση των υδάτων υπόγεια μέσα από τα σπήλαια στα Λευκά Όρη», προκειμένου να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον φαινόμενα λειψυδρίας, τα οποία είναι πλέον συχνά.

Ο Γουργούθακας είναι το βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδος, το δεύτερο βαθύτερο είναι το “Λιοντάρι” που βρίσκεται λίγα μέτρα μακρύτερα.

Το σπηλαιοβάραθρο ανακαλύφθηκε από γάλλους σπηλαιολόγους, οι οποίοι το 1996 άρχισαν τια πρώτες καταρριχήσεις και μετρήσεις. Η ίδια ομάδα, μετά από αρκετές προσπάθειες κατάφερε τον Αύγουστο του 1998, να φθάσει στον πυθμένα του σε βάθος 1208 μέτρων, σημειώνει ο Γιώργος Σωτηριάδης, συντονιστής της αποστολής «Γουργούθακας- 22». Οι ερευνητές σε αυτό το βάθος βρήκαν μια μικρή λίμνη, ένα σιφόνι, που τώρα εξερευνήθηκε καθώς απαιτείτο καταδυτικός εξοπλισμός.

Οι σημερινού σπηλαιολόγοι το χαρτογράφησαν με πιο εξελιγμένα μέσα και διαπίστωσαν ότι το βάθος του είναι μεγαλύτερο κατά περίπου 400 μέτρα.

Τον περασμένο Ιούλιο η αποστολή χρειάστηκε να μείνει για μεγάλο διάστημα εντός του σπηλαίου και δημιούργησε μια  κατασκήνωση σε κάτω από τα 700 μέτρα βάθος.

Με τις συνθήκες, σκότους, υγρασίας, ψύχους και τον φόβο πιθανών κατολισθήσεων επρόκειτο για μια επικίνδυνη αποστολή, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

Οι σπηλαιολόγοι συνεχίζουν το έργο τους στα έγκατα της γης, που κρατά τα μυστικά της επιβίωσης για τους κατοίκους της στην επιφάνεια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More