Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γρ. Βασιλοκωνσταντάκης, πρέσβης ε.τ. για φόβους επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή: Το Παλαιστινιακό είναι το βασικότερο πρόβλημα

«Η κατάσταση δεν ξεκίνησε από τη στιγμή κατά την οποία οι βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς προκάλεσαν την αντίδραση του Ισραήλ. Έχουν ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία κατά την οποία η Δύση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, αρχίζει να απαγκιστρωθεί από την περιοχή για πολλούς λόγους», επισήμανε ο πρέσβης επί τιμή Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη, με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να παραμένει έκρυθμη και τις ζυμώσεις για νέα εκεχειρία να προχωρούν μετ’ εμποδίων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη μεταξύ άλλων, σχετικά:

«Το Ιράν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, διότι μετά από πολλά χρόνια, από πάνω από 30 με 40 χρόνια, είχε δημιουργήσει προπύργια με ισλαμικούς πυρήνες, οι οποίοι έχουν και πολιτική υπόσταση σε αρκετές από τις χώρες της περιοχής.

Τα προπύργια αυτά, είτε είναι άλλοτε τεχνητά, δηλαδή ανήκουν σε ισλαμικά κινήματα, αλλά δεν είναι σιιτικά, όπως είναι το Ιράν – και επίσης αλλού οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν σχετικοί πληθυσμοί που πρόσκεινται στο Ιράν, όπως είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν που δεν μας αφορά».

Συνέχισε, λέγοντας:

«Υπάρχει μια αυτονόμηση των παραστρατιωτικών οργανώσεων οι οποίες θεωρητικά πρόσκεινται στο Ιράν, αλλά οι οποίες και σε μεγάλο βαθμό δρουν η μία εναντίον της άλλης και ανταγωνιστικά, και με την προώθηση των δικών τους συμφερόντων. Εξού και η εικόνα χάους που φαίνεται. Αλλά από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι οι πραγματικώς εμπλεκόμενοι, που είναι οι ΗΠΑ και το Ιράν, δείχνουν μια αυτοσυγκράτηση, ακριβώς γιατί αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει μια γενικότερη σύγκρουση ανάμεσά τους που θα επιφέρει την πραγματική ανάφλεξη στην περιοχή (…)

Το βασικότερο πρόβλημα, με δεδομένες τις συνθήκες είναι το Παλαιστινιακό. Αν υπάρξει κάποια πρόοδος στη σύγκρουση στη Γάζα, είναι πάρα πολύ πιθανό ότι θα υποχωρήσουν και οι εντάσεις μεταξύ των υπόλοιπων ομάδων, οι οποίες έχουν αυτονομηθεί και παλεύουν μεταξύ τους, διότι κατά κάποιο τρόπο θα έχει εκλείψει το κύριο αντικείμενο το οποίο επικαλούνται πολιτικά για να αναπτύσσονται. Δεν ξέρω αν είμαστε κοντά σε αυτό.

Ακόμη υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από πλευράς ΗΠΑ, οι οποίες ξέρουμε ότι προτάσσει την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι παντός άλλου εξωτερικού συμφέροντος και κατά συνέπεια έχει επιδοθεί αυτή τη στιγμή σε έναν αγώνα να φέρει τα πράγματα, όχι μόνο στην πρότερη κατάσταση, αλλά διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι θα λάβει θέση και σε σχέση με τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More