Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γρ. Γεροτζιάφας στο Πρώτο: Όλο αυτό το σκυλοφάγωμα “τραυματίζει” τους ανθρώπους που ζητήσαμε να μας ψηφίσουν (audio)

Ερωτηθείς από τον Φώτη Παπούλια, εάν βιάστηκε στις εκτιμήσεις του για τον κ. Κασσελάκη και τις θέσεις του, βάση των οποίων ανακοίνωσε πως αποστασιοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, πρώην υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, επισήμανε πώς οι εκτιμήσεις του αυτές εδράζονται σε δεδομένα, τα οποία περιέγραψε με σαφήνεια σε σχετικό κείμενό του, μετά την εκλογή του νέου προέδρου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα», ο Καθηγητής Αιματολογίας της  Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, καταρχήν ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος, γιατί δεν θεωρεί ότι ήταν μέλος του κόμματος και στη συνέχεια διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους δηλώνει την απόστασή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο κείμενό του, σημείωσε, μιλάει για «το πρόσημο που εκπέμπει ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ ως όλον». «Αυτό είναι μια άλλη ιστορία που επίσης, καθώς δεν είμαι μέλος, δεν θέλω να μπω σε αυτή την συζήτηση» προσέθεσε.

«Ποιο είναι το πρόσημο που εκπέμπει. Πρώτον, το είπε με σαφήνεια ο άνθρωπος και έχει δίκιο, με το σκεπτικό ότι είναι συνεπής στο σκεπτικό του, ότι θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα αντίστοιχο του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, η αντίληψη που έχει για την οργάνωση της κοινωνίας και των πραγμάτων είναι μια αντίληψη Δημοκρατικού κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημαίνει δηλαδή, βαθύς νεοφιλελευθερισμός με ανθρώπινο πρόσωπο» είπε αρχικά ο κ. Γεροτζιάφας.

«Το πρώτο πράγμα που είπε ήταν το ερώτημα του στρατού, επαγγελματικός στρατός. (…) Σύμφωνα με τα βιβλία και με τους ορισμούς που δίνονται από Αμερικανούς συγγραφείς, αυτή η προσέγγιση του στρατού είναι νεοφιλελεύθερη, άρα ο πυρήνας της σκέψης του, δηλωμένος είναι νεοφιλελεύθερος, είναι Αμερικάνος και είναι πολύ λογικό» επισήμανε. Ως προς την αναφορά του δημοσιογράφου ότι ο κ. Κασσελάκης θα παρουσιαστεί στον στρατό, ο κ. Γεροτζιάφας αντέτεινε πως αυτό είναι μια τυπική υποχρέωση. «Το γεγονός όμως ότι αναγκάζεται να πάει στρατό δείχνει ακριβώς το γιατί ο στρατός έχει την έννοια της λαϊκότητας. Αφορά τον κάθε πολίτη, στο βαθμό που ο κοινός μας τόπος είναι αυτό που ορίζουμε πατρίδα. Το γεγονός ότι προβάλλεται μπροστά ο επαγγελματικός στρατός είναι νεοφιλελεύθερο» συμπλήρωσε.

«Το ίδιο και στο ζήτημα της Υγείας, το ίδιο και στο ζήτημα της Παιδείας. Αν κάποιος θέλει να είναι συνεπής με τη λογική του, δεν μπορεί να λέει άλλα πράγματα για τον στρατό, άλλα για την Υγεία, άλλα για την Παιδεία, να υπάρχει μια συνάφεια στις σκέψεις. Αυτό είναι το πρόσημο που εκπέμπει. Αν θα αλλάξει στο μέλλον, οι συσχετισμοί, το μέλλον θα δείξει. Αλλά σήμερα, ένας άνθρωπος σαν και εμένα που έχει στρατευτεί στο ζήτημα της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας και εκπαίδευσης, δεν μπορώ να συνεχίσω. Και επειδή ακριβώς εκτέθηκα στις εκλογές, μέχρι έφτασα δηλαδή τη γραμμή μέχρι το τέρμα, να το πω σχηματικά για να γίνει κατανοητό, όχι να μείνω στην think tank, όχι να μείνω επιστήμονας, όχι να μείνω δημοσιολογώντας, αλλά να μπω στη μάχη και μάλιστα στη μάχη στο πεδίο, του σταυρού, ούτε καν στο επίπεδο της διορισμού σε ένα Επικρατείας, θέλοντας να είμαι συνεπής με τον εαυτό μου καταρχήν και με τις αρχές μου, δεν μπορώ να συμμετέχω σε ένα σχηματισμό που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτό είναι όλο» ανέφερε ο κ. Γεροτζιάφας.

«Αυτό που έχει διαμορφωθεί με την αντίληψη που φέρεται από συγκεκριμένους κύκλους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής και διαμορφώθηκε στην πανδημία με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο και όχι μόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Ευρώπη. Είναι ένα ρεύμα το οποίο είναι γενικής αντισυστημικής αντίληψης, χωρίς να βάζουμε μπροστά προτεραιότητες, ανθρώπινη ζωή, ανθρώπινη υγεία κτλ., βασισμένη επάνω στην αντίληψη του σώματος, το δικό μου σώμα, όχι ως μέλος της κοινωνίας, επίσης νεοφιλελευθερισμός. (…) Και με μία επέκταση από την άκρα δεξιά, από τους φασίστες, τους πιο σκοταδιστικούς κύκλους της εκκλησίας, τους πιο, ας το πούμε, χρήσιμους αφελείς της Αριστεράς, όπου παντού όπου υπάρχει πολυεθνική υπάρχει και κέρδος και άρα λοιπόν είναι κακό. Φάρμακα, εμβόλια και δεν συμμαζεύεται, είναι κακό, μέχρι το χώρο της αναρχίας. Λοιπόν διαμορφώθηκε ένα τέτοιο ρεύμα στη βάση της αμφισβήτησης της εξουσίας που επιδείχθηκε και από εμάς τους γιατρούς και από την πολιτεία όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Και αυτό έφτιαξε ένα μοντέλο που μπολιάστηκε με τον παραδοσιακό αυριανισμό. Έτσι εγώ το ερμηνεύω. Αυτό το πράγμα σήμερα κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Φαινοτυπικά είναι αντίθετο με τον Κασσελάκη. Πολάκης – Κασσελάκης, να το πω σχηματικά, δεν ταιριάζουν. Αλλά αυτό κυριαρχεί» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν είχε διαβλέψει κάποια προσπάθεια υπονόμευσης του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεροτζιάφας δήλωσε πως ο ίδιος μιλώντας με τον κ. Τσίπρα δεν κατάλαβε πως ένιωθε υπονομευμένος.

«Εγώ θα πω με κάθε επιφύλαξη, ο Τσίπρας είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος. Αυτόν που γνώρισα εγώ. Και φαίνεται ότι είναι ένας καλός άνθρωπος. Και ενώ είναι άνθρωπος ο οποίος μπορεί να λειτουργεί σε κρίσεις με θετικό πρόσημο, προφανώς σε αυτή την κρίση που βρίσκεται τώρα ο χώρος, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, είναι μια κρίση που γίνεται με αρνητικό πρόσημο. Όλο αυτό το σκυλοφάγωμα που έχει γίνει και συγγνώμη για την έκφραση, αλλά περί αυτού πρόκειται στις εκλογές τις προεδρικές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών που βρίσκονταν στο ίδιο κόμμα και μάλλον θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο ίδιο κόμμα, δημιουργεί πόνο και δημιουργεί και ένα άλλο πράγμα. Δεν σέβονται τα μέλη, τον απλό άνθρωπο, αυτόν που βλέπαμε όταν πήγαμε στο πεδίο, στη Θεσσαλονίκη για να τους ζητήσουμε να μας ψηφίσουν. Αυτούς τους ανθρώπους τους “τραυματίζει” αυτός ο σκυλοκαβγάς. Εγώ πιστεύω ότι εντελώς ανθρώπινα αυτό το πράγμα δεν μπορούσε να το αντέξει ο Τσίπρας. Βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος, μπορεί να είναι και όλα αυτά τα σενάρια που λένε από πίσω. (…) Ανθρώπινα εγώ το βλέπω. Κάποια στιγμή ένας άνθρωπος λέει μπάστα, τελεία, μέχρι εδώ» ανέφερε σχετικά ο κ. Γεροτζιάφας.

Όσο για την προειδοποίηση του κ. Πολάκη προς τον κ. Γεροτζιάφα, «να μην πάρει τα βουνά», ο κ. Γεροτζιάφας απάντησε αφηγούμενος έναν διάλογο που είχε, σχετικά με την χρησιμότητα των εμβολίων για έναν βοσκό που ζει μόνος του σε ένα βουνό.

«Και έτσι βγήκε αυτή η φράση. Τώρα, όταν παίρνουν την τρίχα να την κάνουμε τριχιά, το κάνουν για άλλους λόγους. Γιατί είναι σκοταδιστές. Είναι σκοταδιστές και ο σκοταδισμός θρέφει τον φασισμό. Αυτό πρέπει να προσέξουμε. Οι τοποθετήσεις οι οποίες έγιναν από ανθρώπους της προοδευτικής παράταξης, του προοδευτικού χώρου σε σχέση με την πανδημία και είχαν χαρακτηριστικά άρνησης και αντι-επιστημονισμού βάζουν νερό στο μύλο του σκοταδισμού στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να απομονωθεί» υπογράμμισε ο κ. Γεροτζιάφας, ενώ τόνισε πως η Αριστερά είναι πρόοδος. «Η Αριστερά είναι τεχνολογία, η Αριστερά είναι η διάχυση της γνώσης μες στην κοινωνία. Η Αριστερά είναι μετασχηματισμός των εργαλείων που παράγει η επιστήμη στο συγκεκριμένο καθεστώς για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει η κοινωνία να τις διεκδικήσει αυτές τις κατακτήσεις της επιστήμης» είπε καταλήγοντας ο κ. Γεροτζιάφας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More