Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Γεωργαντάς για το μεταναστευτικό: Η τροπολογία ρυθμίζει μία υφιστάμενη κατάσταση – Γ. Ζαχαριάδης: Η ΝΔ παραδέχεται το αδιέξοδο

«Είναι μια άπαξ τροπολογία που έρχεται να ρυθμίσει μια υφιστάμενη κατάσταση κάποιων ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα και παρέχουν εργασία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Γεωργαντάς, βουλευτής της ΝΔ, αντιπρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στην τροπολογία για την άδεια παραμονής σε εργαζόμενους μετανάστες που έρχεται προς ψήφιση σήμερα Για το θέμα αυτό που διχάζει τους πολιτικούς και την κοινωνία μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία παραδέχεται το αδιέξοδο της πολιτικής της στην αγορά εργασίας και στο μεταναστευτικό.

Με την εμπειρία που είχε ως πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε στους παρουσιαστές της εκπομπής, Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου ότι ένας ένας από τους λόγους για τους οποίους έρχεται η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ηέλλειψη εργατικών χεριών, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

«Εκεί εδώ και αρκετά χρόνια και περισσότερο μετά τον κορονοϊό υπάρχει μια πολύ μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι ίδιοι οι αγρότες γιατί δεν μπορούν να συλλέξουν τον καρπό» ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι μια ρύθμιση μιας υφιστάμενης κατάστασης και έχει περισσότερο να κάνει με την αγορά εργασίας παρά με το μεταναστευτικό ζήτημα της χώρας.

Και όπως εξήγησε «ουσιαστικά υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δουλεύουν με μαύρη εργασία. Είναι άνθρωποι οι οποίοι είχαν παλιά άδειες διαμονής αλλά λόγω της κρίσης, πολλοί από αυτούς δεν μπόρεσαν να τις ανανεώσουν». Και αυτό γιατί όπως εξήγησε ο κ. Γεωργαντά χρειαζόταν παλιά 150 ημερομίσθια για να μπορεί κάποιος μετανάστης να ανανεώνει, κατ’ έτος τις άδειες παραμονής στη χώρα.

Οι εργαζόμενοι μετανάστες δεν θα κρύβονται πλέον

«Έρχεται τώρα η συγκεκριμένη ρύθμιση ουσιαστικά να διαμορφώσει ένα πλαίσιο για να ξέρουμε ποιοι είναι, που εργάζονται, να συμμετέχουν με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να έχουν και οι ίδιοι πρόσβαση όπου πρέπει να έχουν, να μην κρύβονται μέσα στα χωράφια κάθε φορά που γίνεται έλεγχος και αφορά βεβαίως ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη χώρα. Είναι μια άπαξ ρύθμιση» είπε τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση της Κυβέρνησης αφορά «μόνο όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, μόνο όσους βρίσκονταν συνεχώς την τελευταία τριετία και μόνο όσοι έχουν τις προϋποθέσεις». Σημείωσε μάλιστα ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει για όσο εργάζονται.

Από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης υποστήριξε ότι με την τροπολογία Καιρίδη «η Νέα Δημοκρατία παραδέχεται το αδιέξοδο της πολιτικής της και στην αγορά εργασίας, αλλά και στον τρόπο προσέγγισης του μεταναστευτικού προσφυγικού από το 2019 και μετά».

Όπως είπε στην εκπομπή «ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί και θα έπρεπε να έχουν λυθεί όχι με φαστ τρακ διαδικασίες, αλλά με μια ομαλή διαδικασία ένταξης, απόδοσης ιθαγένειας, ανοίγματος της αγοράς εργασίας εκεί που υπάρχει, δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια». Και αιτία γι’ αυτό είναι όπως είπε «γιατί η Νέα Δημοκρατία και σε αυτό το θέμα και σε άλλα ζητήματα διακατεχόταν και διακατέχεται από εμμονές και από ιδεοληψίες» αναφέροντας χαρακτηριστικά τις τοποθετήσεις των Αντώνη Σαμαρά και Θάνου Πλεύρη.

«Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, πέρα από το κομμάτι της αγοράς εργασίας, πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε και σαν ανθρώπους, γιατί εκεί θα μπορέσουμε να πετύχουμε και καλύτερα αποτελέσματα για την οικονομία μας που θα έχουμε ανάγκη» πρόσθεσε ο κ. Ζαχαριάδης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν πάγιες διαδικασίες, όπως ισχύει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, και η χώρα να μπορεί να είναι ανοιχτή σε εργαζόμενους από άλλες χώρες εκεί που πραγματικά έχει ανάγκες.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή-πολυνομοσχέδιο: Παράταση για την αίτηση του εργοδότη που θέλει εργάτη γης από τρίτη χώρα

Δ. Καιρίδης: Δεν νομιμοποιούνται οι παράνομοι μετανάστες, αλλά απλώς τους δίνεται δικαίωμα στη νόμιμη εργασία

Τροπολογία Καιρίδη: Απόσυρση της ρύθμισης ζητά ο Σαμαράς – Δεν αλλάζουμε στάση, απαντά η κυβέρνηση

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More