Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Δερμιτζόγλου για έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Συνηθισμένοι σε τέτοια τα γεγονότα – Μακάρι να είναι το τελευταίο χτύπημα (video)

Από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνταντινούπολη, στο σημείο της τραγωδίας, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Δερμιτζόγλου, διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, εξηγώντας το πώς οι κάτοικοι της τουρκικής πρωτεύουσας επιστρέφουν στην κανονικότητάς.«Βλέπετε ακριβώς πίσω το σημείο από το οποίο έγινε η έκρηξη και σκοτώθηκαν 6 θύματα, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά 9 και 15 ετών» ανέφερε στις «Συνδέσεις» ο κ. Δερμιτζόγλου εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να είναι το τελευταίο γεγονός που χύνεται αίμα.

«Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε. Είμαστε μία πόλη 20 εκατομμυρίων. Η ζωή στο Πέρα και στην Πόλη, συνεχίζει. Βρισκόμαστε σε ένα σύνολο που ο παλμός του δεν σταματά. Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο υπάρχει κίνηση ενώ οι Τούρκοι πολίτες έρχονται και αφήνουν κόκκινα γαρύφαλλα και στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων», ανέφερε.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκε χθες, Δευτέρα, και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να αφήσει γαρύφαλλα στη μνήμη των θυμάτων.

«Χθες το βράδυ μαζέψαμε όλα τα παγκάκια στην οδό του Πέρα. Αυτή την στιγμή είναι έτοιμη η οδός για μια παρέλαση (που θα γίνει) για να τιμήσουν τα θύματα, τα οποία έχασαν τη ζωή τους με αυτό το θλιβερό γεγονός, το οποίο πραγματοποιήθηκε Κυριακή απόγευμα» ανέφερε ο κ. Δερμιτζόγλου.

Κλειστά τα σχολεία – Στους δρόμους ο κόσμος

Μιλώντας για το ιστορικό σχολείο των Ελλήνων της Πόλης ανέφερε ότι απέχει 500 – 600 μ. από το σημείο που έγινε η επίθεση και ως εκ τούτου δεν κινδύνευσε. Ωστόσο, θέλοντας να δικαιολογήσει ότι λίγα 24ωρα μετά από την τρομοκρατικό χτύπημα, όλα δείχνουν να επιστρέφουν στην καονικότητα.

«Κατά κάποιον τρόπο όλοι μας που ζούμε στην πόλη είμαστε συνηθισμένοι με αυτού του είδους τα γεγονότα. Μακάρι να είναι το τελευταίο χτύπημα. Σε μια κοσμοπολίτικη πόλη 18 εκατ. συμβαίνουν τρομοκρατικές ενέργειες. Από χθες η κίνηση έχει ξεκινήσει, παρόλο που δεν λειτουργούν τα σχολεία. Εμείς θα σας περιμένουμε και τα Χριστούγεννα να πούμε όλοι μαζί τα κάλαντα στον αέρα, διότι για τη Ρωμιοσύνη είναι σημαντικό να υπάρχουν 10 – 15 περισσότεροι Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και όπως τόνισε ο κ. Δερμιτζόγλου «το συν ένα για τη Ρωμιοσύνη της Πόλης είναι πολύ σημαντικό και γι αυτό το λόγο κάνουμε ό,τι μπορούμε, με το μικρό αριθμό μας οι λίγοι της Ρωμιοσύνης. Δίνουμε ένα μήνυμα ότι συνεχίζουμε αλλά και ότι συμβάλουμε στην ελληνοτουρκική φιλία. Δίχως ελληνοτουρκική φιλία δεν μπορεί να υπάρξει και πυρήνας ελληνισμού στην πόλη μας».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More