Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Κατσοτούρχης: Η μείωση της αλιευτικής παραγωγής λόγω “Ντάνιελ” αφορά και τους αλιείς της Καλύμνου

Στη μείωση της αλιευτικής παραγωγής από την κακοκαιρία  “DANIEL” το 2023 αναφέρεται σε επιστολή του προςτους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης -Τροφίμων και Οικονομίας με κοινοποίηση προς τον Πρωθυπουργό και τον βουλευτή Γ. Παππά, ο Αλιευτικός Σύλλογος Μεγάλων Πελαγικών ψαριών Καλύμνου, ζητώντας “αυτοδίκαια την οικονομική στήριξη των σκαφών μεγάλων πελαγικών ψαριών, που επλήγησαν από την κακοκαιρία”. 

«Η μείωση της αλιευτικής παραγωγής από τη κακοκαιρία δεν αφορά μόνο στους μόνιμους κατοίκους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Τρίκερι, τον Βόλο και την Εύβοια.. Αφορά και στα αλιευτικά σκάφη των μεγάλων πελαγικών ψαριών που είχαν την ατυχία να δραστηριοποιούνται στην θαλάσσια περιοχή που δραστηριοποιούνται και τα αλιευτικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας», δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Καλύμνου, Γιώργος Κατσοτούρχης, διερωτώμενος αν αυτή είναι ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση.

«Γνωρίζει καλά το Υπουργείο», συμπλήρωσε «καθώς υπάρχει δορυφορικό σύστημα, που παρακολουθεί τα σκάφη όπου και αν βρίσκονται στη Μεσόγειο, ότι υπήρχαν αλιευτικά από άλλα νησιά, τα οποία δεν επλήγησαν στη στεριά, όσο η Θεσσαλία, όμως στη θάλασσα είναι το ίδιο, ανεξάρτητα αν τα σκάφη είναι νηολογίου Καλύμνου η Βόλου».

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Καλύμνου εξήγησε ότι “δεν διαμαρτυρόμαστε για να εισπράξουμε τα αναλογούντα ποσά, που δεν είναι και υπέρογκα, αλλά γιατί γίνεται εξαίρεση, όταν είμαστε στην ίδια κατηγορία και ψαρεύουμε δίπλα- δίπλα”.

Δεν παρέλειψε ακόμα να επισημάνει και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού “να λαμβάνουμε ότι δικαιούμαστε στο πλαίσιο των κανονισμών και της Διεθνούς Αλιευτικής Πολιτικής”.

Κόκκινος Τόνος:- «Ο ψαράς δεν χρειάζεται προστάτες»

 Όσον αφορά στο αίτημα του Συλλόγου για  μη διακοπή αλιείας του κόκκινου τόνου υποστήριξε πως «η καταστροφή για τους ψαράδες που ασχολούνται με τον κόκκινο τόνο, θα είναι ολοκληρωτική, ιδιαίτερα σήμερα με την ενεργειακή κρίση, σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα των εμπόρων, να σταματήσει η αλιεία του τόνου με το πρόσχημα, πως έπεσαν οι τιμές στην Ευρώπη».

«Επιδοτούμενες οι διαφημίσεις για τα εισαγόμενα ψάρια»

Την δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Καλύμνου για την προβολή και διαφήμιση εισαγόμενων ψαριών, όπως του λεοντόψαρου  (ζει κανονικά στον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα),του Σολωμού (Νορβηγία), με αφορμή την εκδήλωση της ΑΝΔΩ  και του Επιμελητηρίου Δωδ/σου, περί γευσιγνωσίας εδεσμάτων από λεοντόψαρο. «Αντί να υποστηρίξουμε τον Έλληνα ψαρά και τα ελληνικά αλιεύματα, τον φρέσκο άσπρο τόνο, τη σαρδέλα, τον κολιό, τον γαύρο διαφημίζουμε τα ξενόφερτα, όπως το κρέας του λεοντόψαρου, μη γνωρίζοντας μάλιστα από που έρχονται και με πόσα συντηρητικά», σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα, πως «οι περισσότερες διαφημίσεις αυτών των εισαγόμενων ψαριών είναι επιδοτούμενες».

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More