Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Κονιδάρης στο ΕΡΤNEWS: Τον πιστό δεν τον απασχολεί τόσο όσο νομίζει η Εκκλησία το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα

Ο καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου, Γιάννης Κονιδάρης μίλησε στην εκπομπή Update του ΕΡΤNEWS και στον Θ. Σιαφάκα για την αντίδραση της Εκκλησίας στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Με αφορμή τη κατάθεση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή. «Δεν μας έχει συνηθίσει ο Αρχιεπίσκοπος, ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, σε τέτοιες ακραίες κινήσεις. Αντιθέτως, τα 15 αυτά χρόνια και πλέον που προΐσταται της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, είναι Πρόεδρος της Συνόδου της Ιεραρχίας, δεν έχει προβεί σε τέτοιες ακραίες κινήσεις και δεν αντιλαμβάνομαι ποιος είναι ο λόγος αυτής στάσεως. Διότι στην ουσία είναι σαν να γράφουμε σε ένα πίνακα “ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι δεν υπερίσπησαν την άποψη της Εκκλησίας προκειμένου να τιμωρηθούν στο μέλλον”», ανέφερε ο κ. Κονιδάρης.

Πρόσθεσε πως τον πιστό δεν τον απασχολεί τόσο πολύ όσο νομίζει η Εκκλησία το ζήτημα. «Το θέμα που ψηφίζεται σήμερα είναι ένα θέμα που μας φέρνει σε ένα επίπεδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι είναι άλλα ζητήματα που βαραίνουν στην εκλογική διαδικασία. Δηλαδή δεν νομίζω ότι απασχολεί τον πολύ κόσμο και δεν εννοώ αυτή την μικρή ομάδα φανατικών, οι οποίοι συγκεντρώνονται και στο Σύνταγμα και ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και μονοπωλούν και την Ορθοδοξία. Δεν είναι η πλειονότητα των Ορθοδόξων αυτή που παθιάζεται», τόνισε.

Ο κ. Κονιδάρης εξήγησε πως: «Πρώτον είναι γνωστό ότι ο νόμος θα περάσει. Δεύτερον, θα υπάρξουν αποχές ή αντιρρήσεις από βουλευτές, όπως έχει αποφασισθεί στην ονομαστική ψηφοφορία. Προς τι η Εκκλησία να εκδαπανάται και να δημιουργεί, αν θέλετε και μία διχαστική κατάσταση. Δηλαδή δεν βλέπω να υπάρχει λόγος να διακριθεί το πλήρωμα της Εκκλησίας, οι πιστοί, σε αυτούς που είναι υπέρ αυτού του πολιτικού γάμου. Διότι εδώ είναι προφανές ότι η Εκκλησία δεν ζητά το κράτος να κάνει κάτι, δεν ζητάει να κάνει κάποιο γάμο».

Τέλος, ανέφερε ξανά μεταξύ άλλων πως: «Νομίζω ότι δόθηκε υπερβολικά μεγάλη σημασία στο να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο στην ουσία είναι πάνω από τα μέτρα. Δίνεται το δικαίωμα σε αυτούς, σε αυτή την ομάδα ανθρώπων που είχαν ήδη το δικαίωμα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, να κάνουν πολιτικό γάμο διότι αυτό τους εξασφαλίζει από άποψη κληρονομική, περιουσιακή κλπ. Τώρα αυτό δεν νομίζω ότι δικαιολογεί αυτήν όλη την υπερβολή στην αντίδραση».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More