Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Μώραλης στο Πρώτο για το ν/σ των ΟΤΑ: Λάθος ο χρόνος – Δεν εισακούστηκε το αίτημά μας για αναβολή (audio)

Τη διαφωνία του με το γεγονός ότι πέρασε χθες, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και χωρίς έχει να προηγηθεί ικανός χρόνος για να συζητηθεί με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, τόνισε ο Γιάννης Μώραλης, δήμαρχος Πειραιά και εκ νέου υποψήφιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.

«Εγώ είχα διαφωνήσει, όπως και όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας, μας εκπροσωπεί η ΚΕΔΕ, το όργανό μας, είχαμε ζητήσει αναβολή της συζήτησης. Δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε και να συμβουλευτούμε προεκλογικά, διότι πριν 20 μέρες βγήκε στον αέρα περίπου το νομοσχέδιο αυτό, να δουλέψουμε ομαδικά όλοι, να το μελετήσουμε, να μιλήσουμε με το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών. Μιλήσαμε βέβαια κατά μόνας, κάποιοι δήμαρχοι, η ΚΕΔΕ και δεν εισακουστήκαμε περί αναβολής. Έχει θετικά στοιχεία, έχει και στοιχεία τα οποία προβληματίζουν πάρα πολύ, ακριβώς γιατί δεν κάτσανε να υπολογίσουν πώς θα γίνει αυτή η μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης.

Όλο αυτό δημιουργεί μια αναστάτωση, υπογράμμισε ο δήμαρχος Πειραιά και και διερωτήθη γιατί έπρεπε να γίνει τόσο γρήγορα, «τρεις μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν άφηναν να περάσουν οι εκλογές και να κάτσουμε να συζητήσουμε με όλη μας την άνεση χρονικά, να πούμε τους προβληματισμούς μας, να μας εξηγηθούν ορισμένα πράγματα, να μας εξηγήσουν».

«Άρα πιστεύω ότι ο χρόνος ήταν λάθος. Το νομοσχέδιο έχει θετικά πράγματα, έχει πράγματα τα οποία δεν λέω ότι είναι αρνητικά. Με προβληματίζουν και θέλω να δω πώς θα εφαρμοστούν και πώς θα πάμε στη μετάβαση» επισήμανε.

Ερωτηθείς, σε συνάρτηση και με την επικαιρότητα, τι γίνεται με την αντιπλημμυρική προστασία στην πόλη του Πειραιά, δεδομένου μάλιστα ότι εκεί εκβάλλει ο Κηφισός, ο κ. Μώραλης, τόνισε πως πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις αρμοδιότητες. «Είναι απαράδεκτο για τον πολίτη, να ακούει, δεν είμαι εγώ (σ.σ. υπεύθυνος) είναι ο άλλος, όχι δεν είναι δήμος, είναι η Περιφέρεια. (…) Βολικό είναι για να μπερδεύουμε την κουβέντα, να μπερδεύεται ο κόσμος και να μην καταλαβαίνει. Άρα νομίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό. Να δώσει εκεί που πρέπει την αρμοδιότητα και από εκεί πέρα να κινηθούμε γρήγορα. Δεν είναι εύκολα αυτά που ακούει ο κόσμος, ότι θα αλλάξουμε τις υποδομές της πόλης, της Αττικής, τις πόλεις της χώρας μέσα σε ένα, δύο χρόνια. Η κρίση δεν περιμένει. Μας πρόλαβε, η κρίση προχωράει. Άρα θέλει, να λύσουμε αυτό το γόρδιο δεσμό των αρμοδιοτήτων, να λύσουμε θέματα διαδικασίας, που για να κάνεις μια μελέτη για μια παιδική χαρά, ένας διαγωνισμός θέλει 18 μήνες, να διευκολύνουμε τη διαδικασία. Εδώ δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να πάμε αυτό που λέμε κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων και να κινηθούμε γρήγορα» συμπλήρωσε ο κ. Μώραλης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More