Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Στην πρώτη γραμμή η ΕΔΟΜΑΚ στις πρώτες πυρκαγιές της Θεσσαλονίκης

Με  δύο οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό συνέβαλε στον έλεγχο και την κατάσβεση δύο πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες στη Θεσσαλονίκη η εθελοντική ομάδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΔΟΜΑΚ). 

Ο συναγερμός σήμανε αρχικά για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης σε χαμηλή βλάστηση. Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της και ένα ελικόπτερο, η Πυροσβεστική κινητοποίησε και την ΕΔΟΜΑΚ η οποία συμμετείχε στην κατάσβεση με δύο οχήματα, ένα μεγάλο πυροσβεστικό με χωρητικότητα 5 τόνων νερού, ένα μικρό Navara και έξι εθελοντές. Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Στην πυρκαγιά της Νεοχωρούδας επιχείρησαν τρία άτομα της ΕΔΟΜΑΚ και το μεγάλο πυροσβεστικό όχημα της ομάδας.

Στις πυρκαγιές της Δευτέρας 3 Ιουλίου, όπως συμβαίνει πάντα, η ΕΔΟΜΑΚ συμμετείχε κατόπιν ειδοποίησης και σε πλήρη συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως άλλωστε σημειώνει ο επικεφαλής της ομάδας Στέλιος Βαϊρλής η συνεννόηση και συνεργασία με την Πυροσβεστική είναι βασική αρχή στη λειτουργία και την αντιπυρική δράση της ΕΔΟΜΑΚ. 

Με την ευκαιρία των πρώτων, ευτυχώς μικρών σε έκταση πυρκαγιών, τα μέλη της ΕΔΟΜΑΚ επαναφέρουν στην επικαιρότητα την απώλεια που υπέστη η Ομάδα πριν από δύο χρόνια όταν το ένα από τα δύο μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα του δήμου τέθηκε οριστικά εκτός μάχης μετά την ολική μηχανολογική βλάβη που υπέστη. Το όχημα ακινητοποιήθηκε αφού καταπονήθηκε σε δύο πυρκαγιές (στο Σέιχ Σου και την Εφεδρούπολη της Ευκαρπίας) τον Ιούλιο του 2021. 

Το συγκεκριμένο πυροσβεστικό είχε συμπληρώσει 25 χρόνια στην πρώτη γραμμή, αφού η άδεια κυκλοφορίας του εκδόθηκε το 1996 και είχε λάβει μέρος στη μεγάλη πυρκαγιά του Σέιχ Σου το 1997! Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωμάτευση της πλέον αρμόδιας υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής, με το υπ. αριθμ.   5758/Φ. 702.15/13.04.2022 έγγραφό της βεβαιώνει για την «πλήρη καταστροφή του κινητήρα του οχήματος».

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών (που έχει ήδη απευθυνθεί σε όλους τους πρώην υπουργούς Πολιτικής Προστασίας) προτίθεται να στείλει μέσα στα επόμενα 24ωρα σχετική επιστολή στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ζητώντας όχι χρηματοδότηση αλλά ένα πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας 5 τόνων νερού με μάνικα και κανονάκι πυρόσβεσης για την ΕΔΟΜΑΚ. 

Είναι σαφές πως το κόστος (της τάξης άνω των 300.000 ευρώ) που απαιτείται για την προμήθεια ενός μεγάλου και σύγχρονου πυροσβεστικού οχήματος είναι απαγορευτικό για το δήμο με δεδομένα τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά τις συνεχείς αποφάσεις συρρίκνωσης των πόρων που της διατίθενται.

Άλλωστε όπως είναι σαφές όχι μόνον από την πρόσφατη δραστηριότητα της ΕΔΟΜΑΚ αλλά και από το σύνολο της πολύχρονης προσφοράς της, οι πολύτιμες υπηρεσίες της στην κατάσβεση των πυρκαγιών δεν αφορούν μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά ολόκληρη την Ελλάδα εφόσον παραστεί ανάγκη.

Πηγή: Δήμος Νεάπολης-Συκεών

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More