Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν πήρε έγκριση για τον τελικό η Αλβάρες 48 ώρες μετά τη λιποθυμία της στους αγώνες

Η Αμερικανίδα αθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης Ανίτα Αλβάρες τιμωρήθηκε με απαγόρευση συμμετοχής στον τελικό της ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σήμερα, αφού ανασύρθηκε αναίσθητη από την πισίνα πριν από λιγότερο από 48 ώρες.

Η Αλβάρες λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της ατομικής της προσπάθειας στη Βουδαπέστη το απόγευμα της Τετάρτης και την έσωσε η προπονήτριά της, Αντρέα Φουέντες.

Η κολυμβήτρια ήλπιζε να λάβει μέρος στον τελικό σήμερα, αλλά έχει αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κολύμβησης, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του τελικού.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη αντίδραση από την κολυμβήτρια ή τον προπονητή της, ο οποίος κατέκτησε τέσσερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς και 16 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Φαινόταν ότι η Αλβέρες είχε καλές πιθανότητες να λάβει μέρος. Η Φουέντες δήλωσε χθες ότι ήταν σίγουρη ότι η κολυμβήτρια θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τη χώρα της μετά τις δοκιμές.

Στη συνέχεια, σήμερα, η Φουέντες δημοσίευσε πλάνα στο Instagram που δείχνει μέλη της αμερικανικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης να χειροκροτούν και να χαμογελούν καθώς ένας γιατρός εξηγούσε τα αποτελέσματα των δοκιμών στην Ανίτα.

Έγραψε δίπλα στο βίντεο: «Ο γιατρός της ομάδας εξηγεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων της @anitaalvarez.»

Το χειροκρότημα που συνόδευε το βίντεο του γιατρού που απευθυνόταν στα μέλη της ομάδας φάνηκε να αφήνει ελάχιστες αμφιβολίες ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν θετικά».

Ωστόσο, καθώς η ομάδα των ΗΠΑ προετοιμαζόταν για το γεγονός και πριν επιβληθεί η απαγόρευση στην Αλβάρες, η ισπανική αθλητική εφημερίδα As ανέφερε ότι ο Bela Merkely, επικεφαλής της ουγγρικής ιατρικής υπηρεσίας, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αθλητών. Μερικοί ανέχονται καλά τις διακυμάνσεις στην ποσότητα του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα. Άλλοι όμως είναι πιο ευαίσθητοι. Αυτή (Anita Alvarez) είναι μία από αυτές. Αυτό το άθλημα μάλλον δεν είναι ένα για εκείνη».

Την Τετάρτη, η Φουέντες βούτηξε στο νερό για να βγάλει έξω την 25χρονη καθώς βυθιζόταν στον πάτο της πισίνας. Ένας ναυαγοσώστης βούτηξε για να βοηθήσει, αλλά η προπονήτρια έκτοτε επέκρινε την απάντηση του προσωπικού στο χώρο και το διοικητικό όργανο του αθλήματος, η FINA, φέρεται να έχει ξεκινήσει έρευνα.

Η Φουέντες αποκάλυψε ότι η Άλβαρεζ σταμάτησε να αναπνέει για «τουλάχιστον δύο λεπτά» κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του προγράμματος μετά την εμφάνισή της στο γυναικείο σόλο ελεύθερο γεγονός.

Μέλη της κολυμβητικής ομάδας των ΗΠΑ καθώς και οπαδοί κοιτούσαν με τρόμο καθώς η σκηνή εκτυλίσσονταν και οι φωτογραφίες της διάσωσης έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Παραδόξως, ήταν η δεύτερη φορά που η Φουέντες έσωσε την κολυμβήτρια αφού βιντεοσκοπήθηκε να καταδύεται και να την τραβάει σε ασφαλές μέρος όταν λιποθύμησε στην πισίνα κατά τη διάρκεια προκριματικών Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη πέρυσι.

Η Αλβάρες έσπασε τη σιωπή της για την τελευταία της άσκηση μέσα σε μια νύχτα σε μια συνέντευξη στο NBC Nightly News και χαιρέτισε τις ενέργειες της Φουέντες.

Είπε: «Εννοώ ότι το λέω αυτό όλη την ώρα σε εκείνη και σε άλλους ανθρώπους, [είμαι] τόσο ευγνώμων που την έχω ως προπονήτρια. Όταν έμαθα ότι θα γίνει προπονήτριά μας, δεν το πίστευα».

Για το περιστατικό, πρόσθεσε: «Θυμάμαι ότι ένιωθα ότι ήταν μια πραγματικά υπέροχη παράσταση. Όπως, το καλύτερο μου μακράν και όχι μόνο το πώς έπαιξα, αλλά απλώς το απολάμβανα και πραγματικά ζούσα τη στιγμή.
Γι’ αυτό νιώθω πολύ χαρούμενη και περήφανη.

«Και μετά στο τέλος, θυμάμαι ήμουν σαν να τα έδινα όλα και το έκανα και μετά θυμάμαι ότι κατέβηκα και ήμουν σαν, κάπως σαν, «α-ω, δεν νιώθω πολύ ωραία. Και αυτό είναι κυριολεκτικά το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι πραγματικά».

Η Αλβάρες ανέκτησε τις αισθήσεις της μετά την έξοδό της από το νερό, έλαβε αμέσως τις πρώτες βοήθειες και φέρεται να αναρρώνει καλά. Την Παρασκευή, δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό της να χαμογελά και να τρώει με την ομάδα της καθώς είπε στους θαυμαστές της ότι είναι «καλά και υγιής».

Σε κανένα σημείο η αμερικανική ομάδα δεν απέκλεισε την Αλβάρες από τη συμμετοχή στον τελικό, στον οποίο προκρίθηκε το πρωί της Τετάρτης, παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένο για ακριβώς 48 ώρες μετά το σοκαριστικό περιστατικό στην ίδια πισίνα.

Αμέσως μετά το περιστατικό, η Φουέντες εξήγησε: «Είχε μόνο νερό στους πνεύμονές της, μόλις άρχισε να αναπνέει ξανά όλα ήταν εντάξει. Έχει πει ότι θέλει να κολυμπήσει στο τέλος».

Και σήμερα η Αλβάρες, δύο φορές Ολυμπιονίκης, μοιράστηκε ένα βίντεο, το οποίο δημοσίευσε αρχικά η Φουέντες στο Instagram, με το να χαμογελά καθώς καθόταν σε ένα τραπέζι με την ομάδα της. «Χαίρομαι που βλέπω την Αλβάρες να χαμογελά με την ομάδα της τριγύρω», έγραψε η προπονήτρια.

Η Αλβάρες είπε σε μια ιστορία στο Instagram ότι ήταν «καλά και υγιής» καθώς ευχαρίστησε τους θαυμαστές για τα μηνύματα υποστήριξής τους.
Είπε: «Σας ευχαριστώ όλους. Σύντομα θα δώσουμε μια σύντομη ενημέρωση. Αλλά στο μεταξύ ξέρω ότι είμαι καλά και υγιής!».

Η Αλβάρες είπε ότι η απόφαση για το αν θα κολυμπήσει σήμερα θα εξαρτηθεί από αυτήν και το εξειδικευμένο ιατρικό της προσωπικό.

Είπε: «Εκτιμώ όλα τα μηνύματα υποστήριξης και ελπίζω ότι όλοι μπορούν να σεβαστούν ότι η ομάδα μου και εγώ έχουμε ακόμη δύο αγωνιστικές ημέρες για να επικεντρωθούμε εδώ στη Βουδαπέστη.

«Το αν θα είναι στο νερό για μένα ή στο περιθώριο θα καθοριστεί από εμένα και το έμπειρο ιατρικό προσωπικό, αλλά σε κάθε περίπτωση η ομάδα μου και εγώ έχουμε μια δουλειά να τελειώσουμε και ελπίζω να το καταλάβουν όλοι».
Το όνομα της Αλβάρες ήταν στο φύλλο της ομάδας την Παρασκευή για να αγωνιστεί στον ελεύθερο ομαδικό τελικό μαζί με επτά αμερικανίδες κολυμβήτριες – αλλά αυτό δεν σήμαινε απαραίτητα ότι θα έπαιρνε μέρος, καθώς προέκυψε μετά από τις ζέστες το πρωί της Τετάρτης.

Η Φουέντες είχε δηλώσει το απόγευμα της Πέμπτης ότι περίμενε την αθλήτριά της να λάβει μέρος και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς έσωσε την Αλβάρες.

«Προσπάθησα να την ξυπνήσω. Λοιπόν, την χαστούκισα και της άνοιξα το σαγόνι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μέχρι να φτάσουμε στα επείγοντα, δεν ανέπνεε για τουλάχιστον δύο λεπτά», είπε η Φουέντες κατά τη διάρκεια μιας ισπανόφωνης συνέντευξης.

Η Φουέντες είπε ότι κοίταζε τους ναυαγοσώστες περιμένοντας να βουτήξουν στην πισίνα για να βοηθήσουν την Αλβάρες.

Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι η αργή αντίδραση των ναυαγοσωστών οφείλονταν στο ότι δεν μπορούσαν να βουτήξουν στην πισίνα μέχρι να τους δοθεί σήμα από τον διαιτητή του αγώνα.

«Σύμφωνα με τους κανονισμούς, (οι ναυαγοσώστες) μπορούν να πηδήξουν στην πισίνα μόνο αφού λάβουν σήμα από το σώμα των διαιτητών», ανέφερε στη Marca η αθλητική καρδιολόγος Bela Merkely, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Αθλητιατρικής της FINA.

Εξήγησε ότι το σκεπτικό πίσω από τον κανόνα ήταν «σε περίπτωση πιθανής παρεξήγησης».

Η 39χρονη προπονήτρια των ΗΠΑ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Αλβάρες είναι αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Είπε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo: «Δεν θέλει να φύγει από εδώ με τη φωτογραφία της αναίσθητης στον πάτο της πισίνας. Σε κάθε περίπτωση, στα ομαδικά αθλήματα, η Ανίτα κάνει πολλές πιρουέτες και πολύ λίγες άπνοιες, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αγωνιστεί.’

Πλάνα της χθεσινής εκδήλωσης δείχνει την ομάδα κολύμβησης των ΗΠΑ να πανηγυρίζει καθώς η Αλβάρες τελειώνει το σόλο αγώνα της πριν συνειδητοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά και λίγες στιγμές αργότερα, η Αλβάρες φαίνεται να σύρεται από την πισίνα από την Φουέντες και έναν άνδρα ναυαγοσώστη.

Χθες το βράδυ, η επικεφαλής της βρετανικής ομάδας καλλιτεχνικής κολύμβησης Κάρεν Θορπ έστειλε τις καλύτερες ευχές της στην αθλήτρια των ΗΠΑ ενόψει του τελικού.

«Εκ μέρους της βρετανικής ομάδας καλλιτεχνικής κολύμβησης εδώ στη Βουδαπέστη και ολόκληρης της βρετανικής κολύμβησης, θα θέλαμε απλώς να στείλουμε τις καλύτερες ευχές μας στην Ανίτα μετά από αυτό που συνέβη.

«Η οικογένεια της καλλιτεχνικής κολύμβησης είναι μια τόσο δεμένη κοινότητα σε όλο τον κόσμο και ήταν πολύ άσχημο να βλέπεις έναν αθλητή σε αυτή την κατάσταση. Αλλά το απολύτως βασικό είναι ότι τα πάει καλά τώρα και ανυπομονούμε να τη δούμε πίσω δίπλα στην πισίνα».
Η Φουέντες δικαίως έχει κερδίσει επαίνους για τη γρήγορη σκέψη της.
«Ήταν μεγάλος φόβος. Έπρεπε να πηδήξω μέσα γιατί οι ναυαγοσώστες δεν το έκαναν», είπε η Φουέντες στη συνέχεια. «Φοβήθηκα γιατί είδα ότι δεν ανέπνεε, αλλά τώρα τα πάει πολύ καλά. Η Ανίτα τα πάει πολύ καλύτερα ».
Η Φουέντες είπε ότι συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Αλβάρες «κατέβηκε και δεν αντέδρασε» αντί να εμφανιστεί μετά τη ρουτίνα της. «Όταν ένας κολυμβητής τελειώνει, το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να αναπνεύσει», είπε.
Ο προπονητής είπε ότι έκανε νόημα στους ναυαγοσώστες για βοήθεια, αλλά δεν την είδαν, «έτσι πήδηξα μέσα μου. Πήγα εκεί όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Μπήκα ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι όταν πήγαινα για Ολυμπιακά μετάλλια ».
Η Φουέντες είπε ότι η Αλβάρες «δεν ανέπνεε» όταν έφτασε κοντά της, αλλά αναζωογόνησε και ελέγχθηκε για σημάδια ζημιάς μετά το τρομακτικό περιστατικό.

«Οξυγόνο, γλυκόζη, καρδιά, αρτηριακή πίεση, όλα είναι καλά», είπε, προσθέτοντας ότι η Αλβάρες θα ξεκουραστεί σήμερα πριν επιστρέψει στην πισίνα γιατί «πρέπει να κολυμπήσει στον τελικό».

Μιλώντας σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο στα ισπανικά, ο προπονητής είπε: «Έχουμε εξετάσει πολλά πράγματα και η πίεση είναι καλή. Κάναμε αξονική τομογραφία στον εγκέφαλό της, είναι καλά ».
«Όπως γνωρίζετε, μερικές φορές το βλέπουμε να συμβαίνει στον αθλητισμό, ποδηλάτες, μαραθώνιους στον στίβο να κάνουν εμετό πολλές φορές. Μου είπε γιατί;
«Είπα, ως αθλητές, αφοσιωνόμαστε στο να ανακαλύψουμε πού είναι το όριο και μερικές φορές, το βρίσκουμε, και σήμερα το βρήκατε, έχετε πάει τόσο μακριά που το σώμα σας είπε, κορίτσι, μη με ρωτάτε τίποτα άλλο».

Και πρόσθεσε: «Στο άθλημά μας συμβαίνει μερικές φορές, όταν πάμε χωρίς να αναπνέουμε για πολλή ώρα, με πολύ υψηλούς παλμούς και μερικές φορές το οξυγόνο δεν φτάνει εκεί που πρέπει, λιποθυμούμε.

«Αλλά είναι ότι περνάμε πολλές ώρες συγχρονισμένοι. Αυτό που συμβαίνει είναι, κάνουμε ασκήσεις για να αντέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στον αγώνα, και σήμερα έγινε κατά τη διάρκεια του αγώνα».

Η Ομοσπονδία Καλλιτεχνικής Κολύμβησης των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη:

«Η παρακολούθηση της χθεσινής επείγουσας ιατρικής ανάγκης της 2x Ολυμπιονίκης Ανίτα Αλβάρες και η επακόλουθη διάσωση από την προπονήτρια Αντρέα Φουέντες ήταν αποκαρδιωτικό για την κοινότητά μας.

Έδωσε μια εξαιρετική σόλο ερμηνεία και διαγωνίστηκε έξοχα σε τέσσερις προκριματικούς και τρεις τελικούς διαγωνισμούς σε έξι ημέρες.

«Η Ανίτα έχει αξιολογηθεί από το ιατρικό προσωπικό και θα συνεχίσει να παρακολουθείται. Νιώθει πολύ καλύτερα και χρησιμοποιεί το σήμερα για να ξεκουραστεί.
«Το αν θα κολυμπήσει ή όχι στον τελικό της ελεύθερης ομάδας την Παρασκευή 24 Ιουνίου θα καθοριστεί από την Ανίτα και το έμπειρο ιατρικό προσωπικό».

Πέρυσι, η Αλβάρες λιποθύμησε κατά τη διάρκεια ενός προκριματικού αγώνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βαρκελώνη, όπου διασώθηκε επίσης από την Φουέντες.
Μιλώντας στη συνέχεια στο Spectrum News, η Αλβάρες είπε ότι ήταν στην πισίνα για 14 ώρες την ημέρα πριν από το συμβάν.

«Δεν κοιμήθηκα αρκετά, ειλικρινά. Μέχρι να επιστρέψουμε, έπρεπε να σηκωθώ ξανά στις 5:30 το επόμενο πρωί για να επιστρέψω».
Περιέγραψε την αίσθηση ότι βρίσκεται σε «τροχό χάμστερ» πριν χάσει τις αισθήσεις της.

«Έβλεπα την οροφή να γυρίζει και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι μέχρι να φτάσω στον τοίχο».

Η Aλβάρες είπε στο ρεπορτάζ εκείνη την εποχή ότι το περιστατικό οφειλόταν στο απαιτητικό πρόγραμμά της, αλλά παραδέχτηκε ότι αγωνίστηκε, αγωνιζόμενη ξανά αργότερα εκείνη την ημέρα, επειδή ήταν απελπισμένη να εξασφαλίσει μια επιστροφή στους Ολυμπιακούς Αγώνες το περασμένο καλοκαίρι.

«Το να πάω στη δεύτερη κολύμβηση εκείνο το βράδυ ήταν πολύ νευρικό για μένα», είπε. «Δεν ήμουν εκεί μέχρι το τέλος, αλλά το γεγονός ότι η μυϊκή μου μνήμη απλώς με κράτησε και ήξερα τι να κάνω σε όλο αυτό, νομίζω ότι ήταν πολύ εκπληκτικό».
Η Αλβάρες αποσύρθηκε από τον υπόλοιπο διαγωνισμό αφού εξασφάλισε την τέταρτη θέση και την επιστροφή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Δυστυχώς, το έχω δει να της συμβαίνει στο παρελθόν – ποτέ στον ανταγωνισμό, όμως», είπε τότε η μητέρα της Αλβάρες, Kάρεν.

«Το ήξερα αμέσως. Στο τελευταίο τους στοιχείο, θα μπορούσα να πω ότι κάτι είχε συμβεί. Ήταν δύσκολο να το δεις, σίγουρα».
Η Αλβάρες τερμάτισε έβδομη στη διοργάνωση, την οποία κέρδισε η Ιάπωνα Yukiko Inui.
Οι περισσότερες ασκήσεις συγχρονισμένης κολύμβησης απαιτούν από τους αθλητές να κρατούν την αναπνοή τους για όχι περισσότερο από ένα λεπτό τη φορά.

Το τελευταίο περιστατικό, που σημειώθηκε τόσο σύντομα μετά τη λιποθυμία στη Βαρκελώνη, προκάλεσε ανησυχία στους πρώην ανταγωνιστές.

Ο τρεις φορές Ολυμπιονίκης συγχρονισμένης κολύμβησης Alla Shishkina προέτρεψε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν πιο διεξοδικούς ελέγχους στην Anita Alvarez και να «ψάξουν πιο βαθιά» τους λόγους για τους οποίους λιποθύμησε ενώ αγωνιζόταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Πηγή: Dailymail
Επιμέλεια-Μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More