Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάφορες εθνικότητες μεταξύ των ομήρων της Χαμάς

Περίπου 200 άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς ομηρίας από τη Χαμάς, ανακοίνωσε χθες ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ Kan, ο οποίος επικαλείται στρατιωτικές πηγές. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται περίπου 30 ανήλικοι και 20 ηλικιωμένοι.

Η Χαμάς από την πλευρά της μιλάει για έναν αδιευκρίνιστο αριθμό μεταξύ 200 και 250 ατόμων, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι περισσότεροι από 20 όμηροι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών.  

Το πιο πιθανό είναι ότι οι όμηροι έχουν μεταφερθεί και κρατούνται σε άγνωστες τοποθεσίες στη Γάζα, καθιστώντας ιδιαίτερα περίπλοκες τις διαδικασίες για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους, δεδομένου και του δαιδαλώδους και τεράστιου υπόγειου δικτύου τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα.

Μεταξύ των ομήρων δεν βρίσκονται μόνο Ισραηλινοί, αλλά και ξένοι υπήκοοι ή άτομα διπλής εθνικότητας, πέρα από την ισραηλινή. Περισσότεροι από 20 Αμερικανοί αγνοούνται γνωστοποίησε στις αρχές της εβδομάδας ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλλιβαν, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσοι ενδεχομένως βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας.

(AP Photo/Andres Kudacki)

Οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι 17 υπήκοοι της χώρας βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, ενώ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο πρόεδρος της Αργεντινής δήλωσε ότι 16 οικογένειες στη χώρα του περιμένουν με αγωνία κάποιο μήνυμα από τους συγγενείς τους που βρίσκονται αγνοούμενοι στη Γάζα.

Τουλάχιστον οκτώ Γερμανοί βρίσκονται μεταξύ των ομήρων, με τους τέσσερις από αυτούς να έχουν απαχθεί από ένα κιμπούτς όπου ζούσαν. Από κιμπούτς επίσης έχει απαχθεί και ένας Ολλανδός πολίτης, όπως έχει ανακοινώσει η Χάγη.

(AP Photo/Markus Schreiber)

Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι από την ημέρα έναρξης των συγκρούσεων, εννέα Βρετανοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ και άλλοι επτά αγνοούνται. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ χθες Πέμπτη συναντήθηκε με τις οικογένειες δύο αγνοούμενων που πιστεύεται ότι βρίσκονται όμηροι.

Η Γαλλία ανέφερε ότι δεν έχει πληροφορίες για την τύχη επίσης επτά υπηκόων της, θεωρώντας ότι κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να είναι όμηροι στα χέρια της Χαμάς.

Στη Ιβηρική Χερσόνησο, η Πορτογαλία γνωστοποίησε ότι τέσσερα άτομα πορτογαλο-ισραηλινής υπηκοότητας που αγνοούνται βρίσκονται σε ομηρία, όπως και ένας Ισπανός μαζί με τη σύζυγό του, χιλιανο-ισραηλινής υπηκοότητας, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς είχε ανακοινώσει στις 16 Οκτωβρίου ότι οι μη ισραηλινοί όμηροι θεωρούνται «καλεσμένοι» και θα απελευθερωθούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πηγή: Reuters     

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More